CHARTA XXI. – ALSÓŐR – KiMitTud (80.)

Az egyetlen olyan ausztriai önkormányzat, ahol a magyarok vannak többségben. A legutolsó, 2001-es népszámláláskor a magyar nemzetiség aránya települési szinten elérte a 74,4 százalékot.(…)

Tartományi szinten is az egyetlen olyan önkormányzat, ahol a kisebbség többségben van. Itt és a környéken, Őrvidéken vagy Várvidéken 4706 osztrák állampolgárságú magyar él. Kétharmaduk közvetlenül a nyugati határ melletti sávban, négy településén: Felsőőr 1169 fő (17,5%) Alsóőr (Vasciklény nélkül) 521 fő (74,4%) Felsőpulya 603 fő (22%) Őrisziget (Vörösvár önkormányzatrész nélkül) 233 fő (81%).

Helyi műkedvelők (1930-as évek)

2000-től engedélyezett a magyar nyelvű helyiségnévtábla, és a magyar nyelv a hivatalokban is használható. Itt az alsóőri Öreg Iskola épületében működik Ausztria leggazdagabb magyar nyelvű könyvtára, közel 26 ezer információhordozóval, 160 négyzetméter alapterületen. (…) Az alsóőri Öreg Iskola épülete (ami a régmúltban egyházi elemi volt) mind a mai napig az egyház tulajdonában van. (…)

Az Öreg Iskola – Fotó: Nyugat.hu

Már a 19. században működött itt magyar olvasókör, a könyvtár és levéltár 1973 óta áll. (…)a nyelvhasználatuk némiképp különbözik az anyaországitól, archaikus tájszólásban beszélnek, ami a 17 századból maradt, és konzerválódott ősi elemeket hordoz. Amire nincs magyar szavuk, arra a német megfelelőjét használják.(…)

Alsóőri gazdák (1920-as évek)

A nyelvtanulás elsődleges színtere mára áttevődött a családokból az óvodákba és az iskolákba.(…) Ezért is fontos, hogy az itt élők minél többször érintkezésbe kerüljenek a nyelvvel. Ez Alsóőrben egyszerűbb, mert viszonylag sokan tudnak magyarul, de a szórványmagyarság számára ez már nem ennyire evidens. A magyarság egyharmada 156 településen, szétszórva él Burgenlandban. Ezért is kiemelten fontos a média szerepe, a rádió, a tv és az internet. A burgenlandi ORF televízió 1990 óta, immár évi hat alkalommal Adj’ Isten, magyarok! címmel félórás műsort sugároz. 2002-től az Osztrák Rádió burgenlandi stúdiója napi öt perces műsort sugároz a magyar kisebbség számára, vasárnaponként pedig 25 perces magyar nyelvű műsort valamint hétfőnként tíz perces kultúrműsort ad.

Kelemen László UMIZ elnök – Fotó: Nyugat.hu

Az anyaországban a burgenlandi magyarsággal kapcsolatban számos tévhit él, többek között az, hogy a 20. században az őrvidéki magyarság száma folyamatosan csökkent. Kelemen László helyi lakos szerint: „Az Őrvidéken Mátyás király korában is kisebbségben voltunk. Ha megnézzük a népességi adatokat, kitűnik, hogy a burgenlandi magyarok száma az ötvenes évek óta stagnál. A helyzet az, hogy itt Burgenlandban, ahol mindig is szórványban élt a magyarság, nem tudott kialakulni úgy az anyaországhoz való kötődés, mint a Kárpát-medence egyéb régióiban. Itt egy speciális helyi magyar kultúra jött létre, az konzerválódott, az emberek sokkal inkább büszkék arra, hogy „őrbeliek”, mintsem arra, hogy a nagy magyar nemzet részei. Ötszáz éve szigetszerűen, német nyelvi közegben élünk (…).

Számozás (1950 körül) – az archív felvételek a alsóőri helytörténeti gyűjteményből valók

Charta XXI./ Suzana Guoth – Wikipédia, Pais-H Szilvia, Bonyhádi Zoltán (2013)

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.