CHARTA XXI. – DEZSŐHÁZA – KiMitTud (75.)

Falu a jelenlegi Romániában, Pankota közelében, a Partiumban, Arad megyében, Selénd községhez tartozik. Román neve Satu Mic. A trianoni békeszerződés előtt Arad vármegye Tornovai járásához tartozott. A falut 1888-ban említette először oklevél már a mai Dezsőháza néven, mert 1870 táján Deseő Ádám Arad megyei alispán alapította, és a település az ő nevét vette fel.

1910-ben 707 lakosából 694 fő magyar, 9 német volt. 2002-ben 225 lakosa közül 137 fő (60,9%) román, 87 (38,7%) magyar, 1 fő (0,4%) német nemzetiségű. Ma becsült lakosság 209 fő, amelyből 55 magyar.

Az iskola máik oldala – Fotó: Szorvanyinfo.ro

A falu helyén már a középkorban virágzó település volt, amely a török hódoltság alatt elenyészett. Területére a XVIII. század második felétől szétszórtan szegedi dohánytermesztők, a múlt században pedig gyevi, felsőtanyai, részben mindszenti nincstelenek, pásztorok, cselédek telepedtek le. Fatemplomát 1823-ban magtárból alakították át, művészi értékkel nem rendelkezik.

Világháborús magyar emlékmű áll a temetőben, amelyet a magyar kormány anyagi támogatásával állítottak helyre és a két világégés során elhunyt helyi magyar katonák emléke előtt tiszteleg

Dezsőháza a külvilágtól szinte teljesen elzártan él. Nincs autóbuszjárat, nincs patika, a legközelebbi orvoshoz Selénden található. Nagyon kevés gyermek van az elöregedett kis faluban, ahol szaporodnak az üresen álló házak. Nincs magyar nyelvű oktatás. Az Aradi Alma Mater Alapítvány közvetítésével az Arad megyei szórványtelepüléseken működő magyar nyelvű fakultatív oktatást a budapesti Márton Áron Szakközépiskola, továbbá a németországi magánszemélyek részesítik anyagi támogatásban.

Sztojanovics Péter plébános – Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Egyetlen magyar közösségi élmény és “társasági élet” a vasárnapi templomlátogatásban merül ki. Dezsőházától Menyházáig járja a vidéket a horvát származású Sztojanovics Péter római katolikus plébános, aki az elmúlt három évtizedben tanúja volt a magyar közösség felgyorsuló fogyásának.

Címképen: a dezsőházi iskola – Fotó: 

Charta XXI./ Suzana Guoth, Simó Márton – Bgzrt.hu, Aradihirek.ro, Wikipédia

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.