CHARTA XXI. – GÓGÁN – KiMitTud (74.)

Románul neve: Gogan, németül: Gogeschdorf, falu Romániában Maros megyében. Közigazgatásilag Bonyhához tartozik. Dicsőszentmártontól 18 km-re keletre a Kundi-patak mellett fekszik. Területileg összeolvadt a régebben különálló Gógánfalvával. A trianoni békeszerződésig Kis-Küküllő vármegye Erzsébetvárosi járásához tartozott.

Chuchan néven említik először (1332).A  falu melletti hegyen állt egykor Újvár, melyet 1347-ben említenek először. A várat valószínűleg Kán László erdélyi vajda építtette 1332 körül, ezután királyi várként az erdélyi vajdához tartozott. 1392-ben a losonci Dezsőfieké, akik 1405-ben adományul is megkapták. 1492-ben az örökös nélkül elhunyt Losonczi Dezsőfi László után a várat és a hozzá tartozó birtokokat a Báthoryak kapták meg, 1503-ban pedig Bethlen Miklós tulajdonába került. A vár valószínűleg a 15. század közepén pusztult el, nyoma sem maradt. Az első írásos forrás, mely említi Újvárat, a XIV. századból származik.

Gógán főutcája – Fotó: Tetcu Mircea Rares

Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar, de nem elhanyagolható a románság száma sem. 1910-ben 413, többségben magyar lakosa volt, jelentős román kisebbséggel. 1992-ben 724 lakosából 519 magyar, 203 román, 1 cigány, 1 szász volt; 2002-ben 674, ebből magyar: 457 (67,9%), román: 162 (24,1 %), cigány 54 (8 %)

Református temploma a 13-14. század fordulóján épülhetett, később gótikus stílusban átépítették. Erről tanúskodik egy, az 1911-es évben előkerült tégla, melyet az Erdélyi Múzeum Régiségtárában őriznek. A templom kazettás mennyezetét és festményeit a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán tekinthetjük meg (valószínűleg 1503–1520 között készült). A templomot az utóbbi években felújították.

Egy érdekesség Gógán múltjából: „A generális zsinat szabályozása szerint a tanító katekézist nem tanult, feleségét sem tanítja olvasni, ezért három forintra büntette a vizitáció (1723).


Itt született: 1885-ben Gaál Sándor (mh. 1972, Sepsiszentgyörgy) magyar fizikus, a ciklotron elvének megalkotója.

Az emlékplakettet Vargha Mihály készítette – Fotó: Kozterkep.hu

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság éves sepsiszentgyörgyi konferenciájának nyitányaként leplezték le 2017. május 13-án a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tanulmányi központjának (korábban Mezőgazdasági Szakiskola, Csíki utca 50 sz.) falán a Gaál Sándor mérnök-fizikus emlékére készített emléktáblát. A tudós mérnök az 1849-es nyergestetői csata hős ezredesének, Gaál Sándor testvérének unokája volt. Munkássága széleskörű érdeklődésére utal, hogy kidolgozta az egyenáramú villanymotor elvét, és a sepsiszentgyörgyi Bauer Gusztávval együtt egy olyan forgódugattyús belsőégésű motoron dolgozott, amit később a Mazdánál nagy karriert befutó Wankel-motorként ismert meg a világ. Leglényegesebb azonban a ciklotron elvének megalkotása, amely egy részecskegyorsító, amelyben töltött részecskék mágneses tér hatására spirális pályán haladnak belülről kifelé. Minden egyes körbefordulás során a váltóáram elektromos tere kétszer gyorsít a részecskén, egyre nagyobb sugarú körpályára juttatva azt.

A tudományos életből eléggé mellőzött Gaál élete végén ebben az épületben (akkor szakiskola) élt, igen szerény körülmények között.

Egy érdekesség Gógán múltjából: „A generális zsinat szabályozása szerint a tanító katekézist nem tanult, feleségét sem tanítja olvasni, ezért három forintra büntette a vizitáció (1723).

Charta XXI./ Suzana Guoth – Wikipédia, Kozterkep.hu, 3szek.ro (archívum)

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.