CHARTA XXI. – MUZSLYA – KiMitTud (73.)

Korábban (1955-ig) Felsőmuzslya, szerbül: Мужља/ Mužlja, németül: Muschla, egykor önálló község, ma Nagybecskerek városrésze Szerbiában, a Vajdaságban. A Közép-bánsági körzetben, a Bega folyó jobb partján, a Tiszától mintegy 15-18 km-re, 75-77 m tengerszint feletti magasságban fekszik. 1905-től Felsőmuzslya néven a Magyarországhoz tartozó Torontál vármegye önálló települése volt.

A község alapítására 1890-ben került sor, egy olyan dűlőben, amely ekkor még Nagybecskerek külterülete volt.

Trianon után, 1920-tól osztozik a Nyugat-Bánság sorsában, előbb a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság része, 1941–1944 között német megszállás alá került Obermuschla néven, majd ismét Jugoszlávia kebelezte be.

Muzslya télen

Ma a Közép-Bánság legnagyobb magyar közössége él itt. Nagybecskerek össznépessége 76 ezer, ebből mintegy 12 magyar, a 9. kerületet alkotó Muzslya népességének 60%-a magyar (8045 lélek), a többi szerb vagy más etnikumú.

A település nevének eredete vitatott. Az egyik magyarázat szerint a muzara szerb szóból származhat, mivel a pásztorok itt legeltették nyájaikat. A régészeti leletek arról tanúskodnak, hogy az őskorban a magasabb fekvésű platókon települések jöttek létre, amelyek lakói földműveléssel is foglalkoztak. A népvándorlások időszakában a különböző etnikumok rövidebb ideig településeket hoztak létre itt. A magyarok bejövetele után ezek a területek is magyar uralom alatt maradtak egészen 1552-ig, amikor is Becskerek török kézre került. Ekkor a lakosság nagy része elmenekült. Az 1718-ig tartó török uralom alatt a Bánság teljesen elnéptelenedett. Az osztrákok a töröktől visszafoglalt területekre különböző nemzetiségű és vallású népeket telepítettek, így erős határőrvidéket alakítottak ki, amelyik védelmet nyújtott az újabb török betörések ellen. Ekkor németeket, magyarokat, szerbeket, szlovákokat stb. költöztettek ide.

Aratóverseny (2018)

Muzslya a magyar királyi kincstár utolsó telepítéseinek egyikeként jött létre. Az előkészületek már közvetlenül az 1867-es kiegyezés után elkezdődtek, de maga a betelepítés 1890-ben zajlott le. Ekkor Nagybecskerek kincstári területére (6000 hold) 420 magyar családot telepítettek agrárpolitikai célokból. A falu létrejöttével párhuzamosan épültek fel a lakosság legalapvetőbb igényeit kielégítő objektumok: az óvoda (1892), az iskola (1893), a községháza (1898), a templom (1902) stb.

Pásztornap (2018) – Fotó: Kónya-Kovács Otília

Ma Muzslyán 24 civil szervezet működik hét középületben. A civil szerveződések lehetőséget biztosítanak a magyar kultúra továbbélésére, hagyományaink, szellemi örökségünk gyarapítására, átadására.

A gazdasági arculat is jelentékenyen megváltozott. A valamikori földművesekből gyári munkások, vállalkozók lettek. Igazi sikertörténet a néhány évvel ezelőtt megalakult Császárkert. A klaszter több vállalkozó kezdeményezésére jött létre, és felkarolta a helybéli konyhakertészeket, gyümölcstermelőket, méhészeket. Egyre több családi vállalkozás foglalkozik virágtermesztéssel is.

Muzslya híres szülötte Sziveri János (1954-1990), a tragikusan fiatal korában elhunyt költő, akinek nevét viseli a helybéli művészeti színpad. Továbbá Itt született Palatinus Aranka (1951), jogász, író, Kovács László (1966) költő, szövegíró.

Igen gazdag a zenei élet is. Jelenleg az egyik legnépszerűbb könnyűzenei együttes az Atlantik, a korábbi Szivárvány együttes utódja.

Charta XXI./ Schreiter Lászlóné Kövesdi Zsuzsánna; források: Mgs. Hallai Zoltán, Wikipédia, Vajdasag.rs, Magyar Katolikus Lexikon

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.