GUTEN TAG, HERR IOHANNIS! UNTERSCHREIBEN SIE HIER, KLAUS WERNER!

Ön azért él ma Romániában, azért él egyáltalán, mert 1224-ben II. András magyar király autonómiát adott a maga német őseinek Erdélyben! Andreanum a neve annak a kiváltságlevélnek, amelyet II. András Magyarország királya 1224-ben adott a Szászváros és Barót közötti területen lakó erdélyi szászoknak, akik addig különböző ispánok fennhatósága alá tartoztak. Az okmányt a német történészek goldener Freibrief-nek azaz arany szabadságlevélnek nevezik.

A kiváltságlevél a szászok közösségét egységes jogi személynek ismeri el, meghatározza a jogaikat. 1317-ben Károly Róbert megerősítette a benne foglaltakat. Szintén megerősítette a kiváltságokat I. Lajos 1366-ban, Mária 1383-ban, Luxemburgi Zsigmond 1387-ben, 1406-ban és 1425-ben. 1486-ban Mátyás király a kiváltságlevelet kiterjesztette (Universitas Saxonum).

A szászok Magyarország által biztosított autonómiája érvényben maradt sok száz évig, csak akkor orozták el tőlük, miután az osztrákok megvetették lábukat Erdély területén. A kiváltságokat II. József osztrák császár helyezte hatályon kívül 1785-ben.

Az elnököt nem érdekli, hogy mekkora magyar-gyűlöletet kelt, sőt az a cél, hogy ezen a csonton tudjanak rágni egészen a választásokig, hisz ha eredményt nem tudnak felmutatni, akkor legjobb a cirkusz, ezt már a rómaiak is tudták.

További részletek ITT olvashatók!


Akit felháborít Klaus Werner Johannis balkáni, uszító beszéde, legjobb amit tehet, hogy aláírja azonnal az EU bíróságán megnyert per tárgyának támogatását. A per tárgya Székelyföld és a többi nemzeti régiónak az EU-s pénzekhez való hozzáférése az állam jóváhagyása nélkül is. Ehhez kell még sok ezer aláírás. Nem a semmi okán annyira fejlődő Szeben, Brassó és Fehér megye Székelyfölddel ellentétben, pedig ugyanazon fejlesztési pénzcsaphoz, ugyanahhoz a fejlesztési régióhoz tartoznak. Van kinek csorran, másnak csak cseppen.

Tudni kell, hogy Románia megtámadta ezt a kezdeményezést (Szlovákiával, Görögországgal és az EB-vel karöltve), annak ellenére, hogy az ide befolyó többlet EU-s pénz az országot gazdagíthatja.

Mi meg fogunk maradni!

Itt írhatod alá: ÍRD ALÁ!

Most tedd meg, mert május 7. után már nem lehet.

U. i.: …így jár az az ország, amelyet két renegát: egy magyar családból származó miniszterelnök és a maradék szász közösség romanizált németje együtt vezet katonai rendeletekkel… De azért  dicséret illeti Önt, elnök úr, szász létére szépen kezdett beszélni magyarul, érti és használja a finom jelentésárnyalatokat.

A címképen II. András magyar király – az ábrázolás a Túróczy-krónikából való

Charta XXI./ Gere László

Élő Székelyföld Munkacsoport

Egy gondolat “GUTEN TAG, HERR IOHANNIS! UNTERSCHREIBEN SIE HIER, KLAUS WERNER!” bejegyzéshez

  1. Addig, amig az elnök úr még többet beszélne magyarul, jó lenne a fenti cikket lefordítani németre
    (az ő számára), de a legjobb megoldás elküldeni neki nyílt levélben (a többség által beszélt/értett nyelven) .

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.