AZ ELNÖK CSÚSZTAT ÉS INDULATOS

Úgy látszik, hogy nem tudja türtőztetni magát Románia szász gyökerű elnöke. Indulatos volt, ferdített, amikor azt mondta , hogy – miután a Székelyföld autonómiastatútumát elvileg elfogadta a parlament alsóháza – a szociáldemokraták egész Erdélyt át kívánják játszani Magyarországnak. Üzenet az örök ellenfélnek. Rosszkor. Rossz helyen.

AZ AGERPRES JELENTI

Kelemen Hunor reakciója

Az RMDSZ szövetségi elnöke szerint is államelnökhöz méltatlan kijelentéseket tett Iohannis – írja az Agerpres, a román nemzeti hírügynökség – , ami a Nagy Románia Párt erőszakos és veszélyes politikájára emlékeztet: a magyarok elveszik Erdélyt – nyilatkozta szerdán Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

“Az elmúlt harminc év példátlan megnyilvánulásának voltunk tanúi, hiszen az elnöki palota mikrofonjától zúg a félretájékoztatás és a magyarok elleni uszítás. Az RMDSZ határozottan elutasítja ezt a fajta beszédet és a gyűlöletkeltést. Az államelnöknek elnézést kell kérnie ezért a nagyon veszélyesen elcsúszott mondatáért!” – idézi a szövetség közleménye is Kelemen Hunort.


FRISSÍTÉS (1.)

Klaus Iohannis államfő korábban bírálta a Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét

Az elnök kihangsúlyozta, hogy “hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. (…) A nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy eladja Erdélyt a magyaroknak” – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában elhangzott, gúnyos hangvételű nyilatkozatában.


FRISSÍTÉS (2.) – 2020. április 29., szerda, 17:53

A román szenátus ma elutasította Székelyföld autonómiáját

Ami várható is volt: 9 szavazat mellett és 126 szavazat ellenében utasította el Székelyföld autonómia-statútumát, amelyet korábban hallgatólagosan elfogadott a képviselőház.

Benedek Zakariás frakcióvezető, az RMDSZ parlamenti képviselője elmondta: nem voltak naivak és nem hitték egy percig sem, hogy átmegy, viszont szerettek volna egy valódi parlamenti vitát a kérdésben.

A szenátus döntőházként szavazott az ügyben.

A szavazáson egyenként szólították a szenátorokat, azokat, akik helyet foglaltak az ülésteremben és azokat is, akik online jelentkeztek be. Csak azoknak a szavazatát köszönték meg, akik a javaslat ellen szavaztak.


Hogy aztán visszaszívja-e Iohannis? Vagy korrigál? Mit lehet azt tudni ilyen időkben?!

Számára a fő adu most a járványellenes küzdelem lenne. A helyes és korrekt, államférfihoz illő és méltó magatartás.

De azért ott az örök tartalék, a magyar kártya, amelyet elő lehet húzni. Nem szokatlan a gesztus. Csakhogy ehhez most óriási felelőtlenség kell.

Legalább öt valótlanságot állít Iohannis, amelyekkel gyakorlatilag kizárja az erdélyi magyarokat a román nemzet kebeléből, ráadásul folyamatos veszély forrásaként kezel minket, az átmenetileg kormányzó nemzeti liberálisokat pedig – ahonnan maga is vétetett – a szélsőjobb felé pozicionálja ezzel a felelőtlen retorikával, olyan irányba, ahol manapság igencsak kevés és fonnyadt lehet a babér.

Címképen: Kalus Iohannis (archív) – Fotó: AFP/ Gabriel Mihailescu

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.