CHARTA XXI. – BARCAÚJFALU – KiMitTud (70.)

Magyar evangélikusok lakta falu, románul Satu Nou, németül Neudorf, falu Romániában, Brassó megyében. Közigazgatásilag Höltövény községhez tartozik. Brassótól 21 km-re északnyugatra fekszik. A mondák szerint, eredetileg Komlós nevezetű falu állt a határban, melyet felégettek az első tatárjárás idején, melyről fennmaradtak a „Faluhely” és „Tatárpatak” nevű helyek.

1366-ban és 1404-ben Newdorf néven jelentkezik a forrásokban. 1462-ben Brassónak adományozzák. Ekkor épül fel temploma is, mint Brassó leányegyháza. A templom tornya 1786-ban készült, harangja nagyon régi.

A reformáció előtti tiszta katolikus falu a reformáció idején lutheránussá lesz. A változások érdekessége, hogy lakói bár magyarok, kezdetben (1632-től) németül vezetik az egyházközösség jegyzőkönyveit. Az 1780-as évektől a hívek követelik, hogy anyanyelvükön szóljon hozzájuk a pap.

Reformáció előtti (1427) kápolnájának szentélye beépült a mai templomba, gótikus jegyeket őriz, szentségtartó fülkéjének és sekrestyeajtajának helye ma is látható. Megmaradt az egykori szép hármas-oltár-hátkép, amelyen a keresztre feszített Jézus, Mária és János, a Megváltó legjobb tanítványa látható. A papi lakás 1852-es renoválása alkalmával előkerült a régi paplak mestergerendája s rajta ez a felirat: Anno 1451 d. 27 Mai.

1992-ben 1033 lakosából 623 magyar. A helyi cigányok, bár javarészt az ortodox egyház követői, magyar anyanyelvűek. Az elmúlt évtizedekben sokan települtek a megyébe, Sepsiszentgyörgyre, növelve a háromszéki magyar evangélikusok lélekszámát. Becsült lakossága ma 1183 fő, amelyből 547 magyar (2018).

Címkép: Charta XXI.

Charta XXI./ Suzana Guoth – Apáczai Csere János, Orbán Balázs és Jakab Mihály közlései, valamint a Wikipédia felhasználásával

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.