CHARTA XXI. – MEZŐKESZÜ – KiMitTud (68.)

Neve románul Chesău, falu Mócstól, községközpontjától 3 km-re fekszik, ahova makadámút vezet. 1312-ben Kezw néven írják az oklevelek. 1332-ben Kezeu, 1413-ban Kezew, 1587-ben Kezi formában szerepel. Területe már a kőkorszakban lakott volt, amit ásatások is bizonyítanak.

Egy 1948-ben végzett kutatás a hunok korából származó települést tárt fel azon a helyen, ahol a maiak tudatában is egykori őseik éltek. Amint a falu neve mutatja, a Keszi törzs egyik ága költözött ide. Nemcsak a hagyományban megmaradt Nagykeszü név utal erre – ma is így nevezik a régi falu helyét –, de István király rendelete alapján ide építették tíz falu templomát.

Az 1241-es Batu kán vezette tatár invázió elpusztította az egykori települést, nyomukban tömegsír és romos templom maradt. A maroknyi lakosság a völgybe húzódott, a település mai helyére. Feltételezhető, hogy ekkor, a tatárok pusztítása utáni évtizedekben, a XIII-XIV. század fordulóján építhették a ma látható templomot, amelynek egyes kövei a korábbiból származnak. Később gótikus modorban átépítették. Ugyancsak ebből az időszakból maradt fenn egy kőből készült keresztelőmedence, legértékesebb egyedi rész viszont a reneszánsz díszítésű déli kapu, sarkain faragott angyalfejekkel. A műemléktemplom még számos meglepetést rejtegethet, hiszen falfestményei és 1774-ben készült kazettás mennyezete restaurálás előtt áll. (2017)

Hagyományőrző bál (2019)

Keszü a gyekei Wass grófok jobbágybirtoka volt évszázadokon át. Ellentétben a szomszédos mezőségi településekkel, a viharos történelmi események közepette is magyar többségű falu maradt. A helyi református lelkész, Török-Csingó Adorján szerint 260 fős lakosságának 99%-a magyar. (2019) Néphagyományait, népviseletét, népzenéjét elevenen őrző közösség él a faluban.

A görögkeleti fatemplom – Fotó: Bogdan Salaj

Címkép: A mezőkeszüi református templom (2014) – Nagy Tamás rajza

Charta XXI./ Simó Márton, RTV, Diaszporaalapitvany.ro, Muvelodes.net

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.