BUDAPESTI EUCHARISZTIKUS KONGRESSZUS – ELHALASZTVA!

A Vatikánban úgy döntöttek, hogy a járvány miatt egy évvel eltolják a rendezvényt. A koronavírus-járvány miatt 2021-ben szervezik majd meg a Budapestre szeptember 13. és 20. közé tervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) – jelentette be Matteo Bruni szentszéki szóvivő csütörtökön.

A pápai állam sajtóközpontjának közleménye szerint a döntést Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsával és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával közösen hozta meg. Az egy évvel történő halasztást a jelenlegi nemzetközi egészségügyi helyzettel és ennek következményeivel indokolták, a hívők és zarándokok mozgására és gyülekezésére tekintettel.

Korábban a Vatikán már más, nagy tömegeket vonzó, nemzetközi egyházi találkozók megrendezését is jövőre halasztotta.

Erre az eseményre márciusig 84 országból 77 ezren jelentkeztek.

Felvetődött korábban, hogy Ferenc pápa is ellátogatna a rendezvényre: Fábry Kornél atya, az eucharisztikus kongresszus főtitkára egy hónapja azt mondta, megkapták a hírt, hogy a pápa elfogadta a meghívást, de a hivatalos választ még várják.

A rendezvényre már rengeteget költött a magyar állam. A hvg.hu már 2017-ben beszámolt arról, hogy az eredetileg 17,9 milliárdra tervezett támogatás 22 milliárdra nőtt, az esztergomi érsekség pedig szabad kezet kapott, hogy milyen ingatlanokat vásárol vagy újít fel a kapott pénzből. 2019 őszén az összeg már a 30 milliárdot közelítette, majd márciusban még 2 milliárd forinttal segítette meg a magyar kormány “a megrendezéssel összefüggő eszközbeszerzéseket, a működési, szervezési és lebonyolítási feladatok ellátását”.

Címkép: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek megáldja a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust népszerűsítő mozdonyt a budapesti Vasúttörténeti Parkban – archív (2019) – Kovács Tamás/ MTVA

Forrás: MTI, HVG

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.