ELHUNYT SORBÁN GÉZA TANÁR ÚR

Székelyudvarhelyen fémipari szak- és középiskolások generációját tanította hosszú pályafutása során. Emberségre és mesterségre. Tartásra és túlélésre. Munka- és természetszeretetre. Aktív pedagógus korában, majd később, 1990-ben történt nyugdíjazása után is számos hely- és környezetismereti gyalogtúrát szervezett, illetve részt vett a mások által szervezett programokon. Tevékeny aktivistája volt az ismét engedélyezett Erdélyi Kárpát-Egyesület keretében zajló önkéntes és ismeretterjesztő közösségi munkának. Kárpát-medence szerte becsült és közismert gombaszakértő volt.

Hangyaszorgalommal, autodidaktaként gyűjtötte a gombákat, ismerkedett azok általános és székelyföldi sajátosságaival. Olyan “rendszertant” állított össze, amely hasznosíthatóságuk alapján katalogizálja. Mintegy 1700 fajtát írt, rajzolt és fényképezett a több mint hatvan esztendőt átfogó munkája során. Személyesen, újabban pedig interneten segítette a gombaismeret terén az érdeklődőket, tanácsokat adott a begyűjtött gombafajták fogyaszthatóságára és elkészítési módjára vonatkozóan.

Dávid Botond felvétele (2018)

Legutóbb másfél esztendővel ezelőtt készítettünk véle interjú a Hargita Népe számára, amely írás ITT olvasható.

Sorbán Géza életének 88. évében hunyt el 2020. április 20-án a Csíkszeredai Megyei Kórházban. Szerdán – a közegészségügyi szigorításokból fakadóan szűk családi körben – április 23-án helyezik örök nyugalomra, római katolikus szertartás szerint a székelyudvarhelyi Belvárosi Református Temetőben.

Aki ismerte és szerette, gondoljon rá szeretettel és kegyelettel!

Isten nyugtassa!

A címképet Simó Márton készítette (2018)

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.