CHARTA XXI. – KERCSED – KiMitTud (67.)

Román neve Stejeriș, korábban Carcedea, falu a mai Romániában Kolozs megyében, Aranyosszéken, Tordától 15 km-re délre, a Farkas-patak mellett található, községközpontja Várfalva. 1291-ben Kerchyeth néven említik először.

1332-ben épített plébániatemploma van, melyet kör alapra emeltek. A templomot 1703-ban a labancok felégették, tornya 1726-ban épült, 1783-ban megújították, majd 1861-ben előcsarnokkal bővítették. A falu lakói a reformációkor unitáriusok lettek.

1910-ben 922 lakosából 735 magyar és 184 román volt. A trianoni békeszerződésig Torda-Aranyos vármegye Felvinci járásához tartozott. 1992-ben 237-en lakták, becsült népessége ma 174, ebből 111 magyar.

Görögkeleti kápolna (2020) – Fotó: Facebook

Orbán Balázs írása Kercsedről kissé legendaszerű, ami a templomot illeti. A falu első temploma a leírások szerint egy anjou-kori négyszög alakú épület lehetett. A 18. század elején megégett, újjáépítették, majd Bitay Mihály lelkipásztori szolgálata idején lebontották és helyébe ovális alakú templomot építettek. A régi tornyot megtartották. Ezt alátámasztják a régészeti szondák is, amelyeket a közelmúltban nyitottak a templom mellett (2015-2017). A helyi hagyomány szerint a falu helyén erdőség volt, a korábbi település a mai országút közelében – mintegy 3 km-re – helyezkedett el, ez a Dezső nevű egykori falu. Más források egy Fehéregyház nevű települést is említenek. „Aztán azakat a tatárak leégették, a fiatalságai ehurcolták, s epusztítatták, s akko bémenekült, aki még élt ide ebbe az erdőbe. S aztán úgy gyüttek be 3 kilométerre, hagy aztán ide kezdtek telepedni. (Ke/FM/1921) Azt mondják, hogy a falu fenn az erdő mellett vót. Örökké béhúzód- tak a bozóterdőbe, a tatárok elől. Aztán ide bekötöztek, 3 kilométert ide költöztek be. (Ke/GV/1915) Ugyanígy maradt fenn annak a hagyománya, hogy a „tatárjárás után Kercseden maradtak a törökek (?). Látta, milyen csajkasan mennek? Figyelje meg. Me’ ott mind hegyre járnak. Azé mennek olyan csajkasan. Török maradékak.” (B/BM/1922)„A tatárjárásko a Lencsés-kútba dobódatt bé a harang. De aztán azt nem kereste soha senki.” (Ke/FM/1921)


Igehirdetés járvány idején:

Charta XXI./ Schreiter Lászlóné Kövesdi Zsuzsánna, Oláh Mátyás

Címkép: Charta XXI.

Élő Székelyföld Munkacsoport

KISS OLIVÉR – KERCSED MA – FOTÓRIPORT

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.