OROSZHEGY – ÖNKORMÁNYZATI ÉS CIVIL ÖSSZEFOGÁSSAL A KÁROK ENYHÍTÉSÉÉRT

Amint arról a korábbiakban írtunk, nagypéntekről, 2020. április 9-ről, nagyszombatra, április 10-re virradóan a település diafalvi részén sajnálatos tűzeset történt, amely három gazdaságot érintett. A tűz martalékául esett három egymással szomszédos csűr, egy lakóház részben, kettő pedig teljesen földig égett. Két – egy idősebb, illetve egy fiatalabb és gyermektelen – házaspár ingatlana nem vált teljesen lakhatatlanná, viszont a középső telken levő két kisebb házban négy kiskorú gyermek és azok szülei lettek hajléktalanná, akiknek szállást kellett biztosítani.

Az édesanyát és a négy gyermeket a Böjte Csaba ferences szerzetes, pontosabban a Dévai Szent Ferenc Alapítvány rendszere fogadta be ideiglenesen – nyilatkozta Bálint Elemér Imre polgármester -, az édesapának pedig a faluban találtak átmeneti szállást, és ily módon pillanatnyilag minden károsultnak tető van a feje fölött.

A kárt félmillió lejre becsülik; többek között megsemmisült 22 t széna, 1600 kg gabona, 2 szekér, 1 pár hám, 2 kaszagép, 5 m3 deszka, 10 m3 tűzifa, 2 darab szénafelfúvó berendezés. A haszonállatokat sikerült időben hiánytalanul és sérülésmentesen kimenteniük a tulajdonosoknak.

Szombaton – annak dacára, hogy kijárási tilalom volt érvényben – a falu már a szokatlan ünnepi elcsendesedésre hangolódott, de sokan segédkeztek az üszkös romok és a törmelék eltakarításában. Több fogattal, utánfutókkal, teherautókkal, homlokrakodókkal jelentek meg kalákázni; a különleges helyzetben 71 darab ideiglenes lakhelyelhagyási igazolványt kellett kiállítani, ami azt jelenti, hogy ennyi személy vett részt a takarításban.

Ahogyan ez a hagyományos falusi közösségekben Udvarhelyszéken és a Székelyföldön is történni szokott hasonló katasztrófák esetén, a közösség azonnal megkezdte a pénzbeli adománygyűjtést is. Az egyházközség, a Polgármesteri Hivatal és a civilek aktivistái igyekeznek átfogni és végigjárni a falut, hogy minél hamarabb elkezdődhessen az újjáépítés.

Az Oroszhegyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szintén adománygyűjtést kezdeményezett, főleg abból a megfontolásból, hogy az idegenben vagy külföldön tartózkodó oroszhegyiek is segíthessenek, ha anyagi állapotuk azt lehetővé teszi.


A külön számlákra három pénznemben tudják fogadni a felajánlásokat

ASOCIAŢIA OROSZHEGYI ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLET

Banca Transilvania S.A., Fil. Odorheiu-Secuiesc, Str. Kossuth Lajos 1.,
SWIFT: BTRLRO22,
RO34BTRLRONCRT0233030002 (lej),
RO24BTRLHUFCRT0233030001 (forint),
RO11BTRLEURCRT0233030001 (euro).

Átutaláskor kérik a megjegyzés-rovatban feltüntetni, hogy donaţie/ adomány.


Az Oroszhegyi Polgármesteri Hivatal közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.