ZETELAKA JÁRVÁNY ÉVADÁN – FEGYELEM, FIGYELEM, MEGELŐZÉS

Az emberek túlnyomó többsége nagyon fegyelmezett – válaszolta megkeresésünkre Nagy Attila, a község polgármestere –, érzik a veszélyt, tudják, hogy mit jelent a kijárási tilalom és a többi intézkedés. Este 10 és hajnali 6 óra között senkit nem látni az utcákon.

Összesen 125 fő tért haza külföldről, különböző veszélyességi zónákból, két itteni lakos tudatosan vállalta a Svájcban való tartózkodást, munka mellett, jó körülmények közepette várja ki a járvány csillapodását. A hazatértek már túl vannak a lakóhelyi megfigyelésen, egy fő pedig csütörtökön szabadult az intézményes karanténból.

Házi és intézményes elkülönítés

Zetelakán megtették a szükséges intézkedéseket arra vonatkozóan is, hogy helyben karantént létesítsenek az esetlegesen jelentkező tömeges fertőzések idejére. Mindenki reméli, hogy ezekre a szállásokra – amelyeket a sportcsarnokból és két ilyen célokra felajánlott panzióból alakítottak ki – nem lesz szükség. Megfelelő higiéniai körülmények között – tehát egy vagy két férőhelyes, zuhanyzóval, hideg és meleg vízzel ellátott vizesblokkal, illemhellyel – 88 megbetegedett személyt tudnak befogadni, de ez a kapacitás növelhető, hiszen a községben több vállalkozás foglalkozik vendéglátással, amelyhez létezik a megfelelő infrastruktúra.

Többen ismét külföldre mennének

Az utóbbi napokban terjedt el a hír, hogy Nyugat-Európába az ismert körülmények ellenére is több tízezer fős vendégmunkás-kontingenst toboroznak. Sokan alig érkeztek haza, de máris útra kelnének. A községvezető szerint létezik egy olyan, többnyire cigányokból álló réteg, amelynek nincsenek tartalékai, azonnal feléli a keresetét. Ők földterületekkel nem rendelkeznek, az itthoni mezőgazdasági munkálatokhoz nem értenek. Esetükben sokkal előnyösebb, ha ismét kiutaznak és munkát vállalnak. Két család esetében volt kisebb rendbontás, akik azzal fenyegetőztek a lakóhelyi megfigyelés idején, hogy amennyiben nem látják el élelemmel és tűzifával őket, akkor kijönnek az utcára. Ez a probléma megoldódott.

A beruházások folytatódnak

A megkezdett és szerződött munkálatok rendben zajlanak. Zeteváralján szennyvízhálózat épül, amelynek Vâlcea megyéből való a kivitelezője, ők feszített tempóban dolgoznak. Szépen halad az erdei út építése, illetve a tófalvi iskola kivitelezése is, valamint a napközi befejezése, amelynek a környezetét kell rendezni a következőkben, illetve hátra van még az eszköz- és a bútorzatbeszerzés.

Zavartalanul tud dolgozni a községgazdálkodás cége. Külön nehézség, hogy problémás kijárni manapság a különböző engedélyeket és jóváhagyásokat. Az is újfajta nehézség, hogy vannak olyan nyugdíjas korú szerződött, vagy a település adottságait és a fejlesztési koncepciókat ismerő tervezőik, akik óvatosságból még a napi postát sem veszik át, nemhogy terepbejárásokon, szemlézéseken tudnának részt venni.

Közel áll a befejezéshez az új óvoda – a jövő egyik záloga – A szövegközi képeket Nagy Attila bocsátotta rendelkezésünkre

Címkép: Zetelaka.ro

A község honlapja ITT elérhető

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

A riportsorozat elkészítését 2020-ban a Communitas Alapítvány támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.