MEGJELENT – REGÉNY A HELY- ÉS JÖVŐKERESÉSRŐL – JÓKOR? MEGFELELŐ IDŐBEN?

Hogy jobb legyen, vagy még bonyolultabbá váljék a helyzet, egy olyan időszakban, amikor az irodalom szünetel, vagy legalábbis elhalasztódnak valamikorra egy ködös jövőbe az irodalmi élet nyilvánosság előtt zajló eseményei és jelenségei, ismét megjelent egy könyv, amely keresi helyét és olvasóit, akárcsak Gerzson, Simó Márton regényének főhőse.

„A Gerzson szép délutánja című regény cselekményének keretét a főszereplőnek egy olyan önmagával való kényszerű találkozása adja, amilyent az élet nagy fordulópontjai alkalmával kénytelen elszenvedni az ember. Az elbeszélő-főhős súlyos betegséggel kórházba kerül, és amíg lábadozik, felrémlik előtte egész addigi élete. Ez az élet és életpálya sok hasonlóságot mutat a huszadik század harmadik harmadában felnövő és szocializálódó erdélyi férfiak életével, de a helyenként még akár kulcsregényként is olvasható szöveg végig a fikció és a valóság határán egyensúlyoz. Kibomlik előttünk a korabeli erdélyi és magyarországi társadalom képe, de kibomlik egy élet is, amelyik keserű veszteségeket követően még egyszer esélyt kap a boldogságra. Dicséretes önmérsékletre vall, hogy ennek végkifejletét viszont a könyv az olvasóra bízza” – írja Simó Márton kötetéről Nagy Koppány Zsolt.

Simó Márton portréját Dávid Botond készítette

A szerző így próbálja sűríteni a lényeget és felkelteni az olvasói figyelmet:„Azt tartják, hogy az ember olyan genetikai kódokkal rendelkezik, amelyek származási helye közelében működnek igazán. Ott tudja kifejezni önmagát. Ott képes hatékonyan teljesíteni. Ott marad fenn sokáig, késő öregkoráig a normális hormonháztartása. Ott nemz, ott szül igazán erőteljes, intelligens és egészséges utódokat. Legalább azonos égövben kellene maradnia a forráshellyel, hogy ne következzék be romlás az életminőségben és az átörökítésben. Azonban nem erre gondolt. Nem kizárólagosan egészségügyi vagy utódnemzési megfontolások vezérelték, hanem valami egyéb is. Szellemi ragaszkodás. A lélek. Az érzelmek. Gerzsont az itthon-tudat erősítette, és tartotta meg. Nem vágyódott el erről a vidékről. És az országból sem, amely úgy volt a hazája, hogy nem volt az igazán. De mégsem mostoha. Csak ilyen. Amilyen. Csak olyan. Amolyan.”

A borító Bálint Elemér Imre fotója felhasználásával készült

A kötet – tekintettel a rendkívüli helyzetre – egyelőre futárszolgálattal történő házhoz szállítással rendelhető Románia területén, illetve Székelyudvarhelyen megvásárolható az Árnika és a Bagolyvár könyvesboltban. Kedvezményes, bevezető ára most 49 lej. Postai úton vagy futárszolgálattal küldve 40 lej + szállítási költség. Kapcsolat: (+4) 0743-815149, E-mail: aszekelyhaz@gmail.com.

Részlet a műből ITT olvasható!

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.