CHARTA XXI. – KRIZBA – KiMitTud (66.)

Románul Crizbav, németül Krebsbach, falu a mai Romániában, Erdélyben, Brassó megyében. Községközpont, Kutastelep tartozik hozzá. A barcasági Tízfaluhoz tartozó Háromfalu egyike. A trianoni békeszerződésig Brassó vármegye Alvidéki járásához tartozott.

Őslakói már a teuton lovagrend betelepülése előtt (1211) székely-magyar határőrök voltak. Mint szabad jogállású barcasági falvak, eredetileg a királyi birtokokhoz tartoztak, s a később betelepült szászok jobbágysorsba süllyesztették. A falu neve eredetileg Rákospatak volt, s ezt a szászok Krebsbachnak fordították, és használatban Krizbává alakult (a krebs németül rákot jelent, innen származtatható a település mai neve).  1235-ben említik először (még) Cormosbach néven. A Krizbát és Barcaföldvárral összekötő út mentén Seres András jelentős neolitkori település nyomaira bukkant.

A vár egykori kaputornyának maradványai – Fotó: Wikipédia

A falu feletti 1104 m magas Vár-hegyen láthatók Rákospatak (Krizba) várának maradványai. A 13. században építtette Nemes Mihály székely főúr. Ez az erősség szerepet játszott az 1324 és 1332 közötti szász felkelésben. Utoljára 1477-ben említik, ettől kezdve jelentőségét elvesztve pusztul. A helyi hagyomány úgy tartja, hogy a falu eredetileg a Komlós nevű határrészen volt, és onnan a tatárjárás után települtek át a jelenlegi helyre. Előkerült egy díszes 17. századi fazék, melyben állítólag kincs volt, erről más közelebbit nem lehet tudni.

Az evangélikus templom – Fotó: Magyarvagyok.hu

A településnek 1910-ben 1897, többségben magyar lakosa volt, jelentős román kisebbséggel. A 2002-es népszámláláskor 1407 lakosa közül 938 fő (66,67%) román, 405 (28,78%) magyar, 59 (4,19%) cigány és 5 (0,35%) német volt. Becsült lakossága ma 1710 fő, ebből 380 magyar.

Krizbai népviselet (1900 k.) – Fotó: Magyar Néprajzi Múzeum

Jellegzetes a népviseletük, amelyre mindig hatással volt a környező népek formavilága. A politikai szempontból nehezebb időkben inkább a kevésbé ismert magyar népviseletet vezették be, azt jobb szemmel nézték a hivatalosságok, mint a székelyt. Szexty Kálmán lelkész (1904-1941 között szolgált Krizbán) lépten-nyomon a csángós népviseletet szorgalmazta.

A főutca – Fotó: 3szek.ro

Krizba jeles szülötte, Seres András (1935-1992) néprajzkutató szerint az eredeti népviselet olykor kevert, hol csángós, hol pedig székelyes, de a 19. század végén kihalt. Seres András sírját is Krizbán láthatjuk, Árkoson hunyt el, gazdag néprajzi anyaggal bővítve Délkelet-Erdély etnográfiai adattárát.

Gombosfa az evangélikus temetőben (2007) – Fotó: Seres Bálint

Innen származik a falu nevét előtagként is viselő Dezső család, amely a 18-19. században több kiváló lelkészt, írót, közéleti személyiséget adott a magyar művelődéstörténetnek (Krizbai Dezső Alexius, Krizbai Deső János dálnoki lelkész, Krizbai Deső Mihály tiszadobi és nagyajtai lelkész, Krizbai Deső István, Krizbai Deső Elek kolozsvári lelkész, Krizbay Deső Miklós, aki 1848-ban az Erdélyi Híradó munkatársa volt, majd a magyar kormány közvádlónak nevezte ki, az osztrák hatóságok pedig a bukás után 19 évi várfogságra ítélték). Erről a családról kapta nevét a kolozsvári Krizbai utca. Itt született 1931-ben Mózes Árpád erdélyi evangélikus lelkész, püspök. Itt született és ide van temetve a már említett Seres András néprajzkutató.

Charta XXI./ Schreiter Lászlóné Kövesdi Zsuzsánna, Simó Márton – Wikipédia, Háromszék, 2015. október (27. évfolyam, 7611-7637. szám), ill. 2015-10-28 / 7634. szám 7. o.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.