CHARTA XXI. – MAROSÚJVÁR – KiMitTud (64.)

Neve románul Ocna Mureș, az 1950-es évekig Uioara, németül: Miereschhall, kisváros Romániában, Erdélyben, Fehér megyében.1825-ben Marosakna néven említik. Mai neve Felsőmarosújvárról vonódott rá. A Maros bal partján, Tordától 24 km-re délre, Nagyenyedtől 21 km-re északkeletre fekszik.

1910-ben 4976 lakosából 2862 magyar és 1845 román anyanyelvű. Ma becsült lakossága 6873, ebből 667 magyar.

Képeslap az 1920-as évekből

A rómaiak Salinae néven ismerték sóbányáit, amelyeket már az ideérkezésük előtti itt lakók is műveltek. Az Árpád-korban a magyarok folytatták a só kitermelését. Később azonban a Maros áradásai a sótelepet iszappal fedték el. A kamara megbízásából Ruszbatzky bányamérnök 1791–1793-ban tárta fel.

1848 októberében Simion Prodan felkelői kilencven magyart és bányászt öltek meg és felgyújtották a települést. 1849 tavaszán, Nagyenyed elpusztítása miatt ideiglenesen Alsó-Fehér vármegye székhelye volt. Itt működött az a vésztörvényszék, amely 32 román és három magyar parasztot ítélt halálra.

A Teleki-kastély (2007) – Fotó:Varak.hu
A kastély Teleki Ádám idején (20. század elején készült felvétel – képeslap)

1896-ban német-belga tőkével megalakult Solvay-féle szóda- és ammóniagyár. Az évi ezer–kétezer vagon szóda majdnem teljesen fedezte az akkori Magyarország szükségletét. Az 1930-as években 458 munkást foglalkoztatott.

A 19. század végén a sóbányák mellett sósvizes források fakadtak. A víz gyógyhatását kihasználva fürdőtelep alakult ki. Az 1910-ben épült fürdőépületet a tulajdonos 2011-ben lebontotta; a város új fürdőt tervez, de megvalósítása elakadt. 2010 decemberében az egykori sóbánya egyik vágata beomlott és a felszínen kétszáz négyzetméteres kráter keletkezett, amely egy szupermarket összeomlását okozta. Az egykori sóbányákat ma sós víz tölti ki. A víz egy nagy és két kisebb, különálló felületet alkot a város közepén. Nevezetessége a romos állapotú Teleki-kastély.

Charta XXI./ Simó Márton, Kastely.ro, Varak.hu, Wikipédia

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.