CHARTA XXI. – BELÉNYESÚJLAK – KiMitTud (62.)

fFalu Romániában, Bihar megyében, községközpont. Román neve: Uilacu de Beius. Valamikor a 13. század első felében keletkezhetett. A 14. században püspöki birtok volt. A falut a törökök kiűzése után 1780-ig a római, később pedig a görögkatolikus püspökség birtoka volt. A trianoni békeszerződés előtt Belényesújlak Bihar vármegye belényesi járásához tartozott.

1910-ben 1294 lakosából 926 magyar, 367 román volt. Ebből 352 görögkatolikus, 908 református, 12 izraelita volt. 568 lakosából ma 347 magyar.

A református templom egykor és napjainkban – Fotó: A helyi református egyházközség Facebook-oldala

Görögkatolikus temploma 1820-ban épült. Református temploma ősi épület, melyet az idők folyamán átalakítottak, azonban a hajdani templomhajó két nyugati része még felismerhető. Templomának harangját ruszkai Korniss Zsigmond 1631-ben önttette. A Zimánd patakban levő “csodaforrás”-t a környék szembetegei gyakran látogatták.


„Valószínűleg a közeli város nevéről, Belényesről és egy ’új lak’ vagy új település kialakulásából jött létre. A falu keletkezési ideje szinte rejtély, a hegyek s völgyek susogva ősapáink dalait és áldásait egy ősi, mitikus helyről mesélnek, melynek titokzatossága Attila fiainak vérét élteti bennünk. Velem együtt kb. hatszáz lakos éli mindennapjait ebben a falucskában, amelyben már csupán négyszáz magyar ember harcol a megmaradásért és az egyenjogúságért. Az összetartás az egyetlen lehetőség a fennmaradásra. Mi, fiatalok össze kell tartsunk a jövő érdekében. Több mint nyolc éve részese vagyok egy közösségnek, amely ápolja hagyományainkat és szokásainkat. Ez a közösség a Rezgő Néptánccsoport, ahol mi magyarok, együtt táncolva és énekelve megemlékezünk a múltról, örülünk a jelennek és építjük a szebb jövőt. Mert addig vagyunk magyarok, amíg magyarul énekelünk, magyarul táncolunk es imádkozunk” – írja E. Balogh Gyöngyvér/ Hatartalan.net (2017-ben).

Charta XXI./ Simó Márton – Wikipédia

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.