CHARTA XXI. – PÁRTOSFALVA – (61.)

Korábban Prosznyákfa, szlovénül: Prosenjakovci, falu Szlovéniában, Muravidéken, Pomurska régióban. Közigazgatásilag Alsómaráchoz tartozik. Muraszombattól 16 kilométerre északkeletre, a Rátka-patak partján, közvetlenül a magyar határ mellett fekszik.

A római katolikus kápolna, előtte Kühár Flóris mellszobra

Északkeleti szomszédja a már Magyarországhoz tartozó Magyarszombatfa, a két település között határátkelőhely található; ennek magyar oldalán indul a 7451-es út, amely innen egészen a 8-as főút csákánydoroszlói szakaszáig húzódik. A trianoni békeszerződésig Vas vármegye Muraszombati járásához tartozott. 1941-ben átmeneti időre ismét Magyarországhoz tartozott, 1945 után visszakerült jugoszláv fennhatóság alá. 1991 óta a független Szlovénia része.

A romos Matzenau-kastélynak még nem találták meg a rendeltetését az új időkben

A település első írásos említése 1448-ban “Proznyofolua” alakban történt. 1455-ben “Proznyakfalua” néven említik. Köznemesek birtoka volt. A Prosznyákfalvai és a Szentbenedeki Prosznyák-család ősi fészke. Az 1800-as évek elején a falu legjelentősebb birtokosa már a Hertelendy család. Az itteni kastély építése valószínűleg e családhoz, esetleg a házasság révén velük rokonságba került Keöszeghy Antal főszolgabíró nevéhez kötődik. A birtokot később Nádasdy Lipót szerezte meg, majd több tulajdonosváltás után 1900-ban a Matzenau grófi családé lett.

Az evangélikus kápolna

Az 1852-es Schematismus szerint Prosznyákfa magyar település, lakói közül 62 fő katolikus, 144 evangélikus, 18 református. 1910-ben 438, többségben magyar lakosa volt, jelentős szlovén kisebbséggel. 2002-ben 187 lakosa volt. Két tannyelvű általános iskolájába ma mintegy száz diák jár. 2007 decemberéig, a schengeni övezethez való csatlakozásig határállomás is működött a helység közelében, ami a magyar oldalon Magyarszombatfával kötötte össze.

Hagyományos gabonatermesztés bemutatása iskolásoknak

Nevezetességei közé tartozik a Szent József tiszteletére szentelt római katolikus kápolna és az evangélikus kápolna (1927). Nagy park közepén áll a romos Matzenau-kastély. A régi iskola közelében egy 1936-ban épített kút áll. A falu ipari műemléke a Koltay-malom.
Itt született 1893. július 5-én Kühár Flóris bencés szerzetes, vallástörténész, író, főiskolai tanár.

Charta XXI./ Simó Márton, Wikipédia, https://www.dos-prosenjakovci.si/projekti/od-zrnja-do-kruja

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.