MUNKA, NYUGALOM ÉS KOCKÁZATI TÉNYEZŐK – HOMORÓDSZENTMÁRTONI HELYZETKÉP

A község tizenkét falujában roppant nehéz figyelemmel követni és betartatni a részleges kijárási tilalmat, bár a polgármesteri hivatal mindent elkövet a fegyelem, a biztonság és a megelőzés érdekében. A falvakban megbízottak, illetve önkéntesek vállalják és végzik az idősebbek segítését, adott esetben fát vágnak számukra, ha egyedül élő személyekről van szó, illetve beszerzik számukra a szükségeseket. Az ivóvíz- és az áramellátás terén voltak fennakadások a karbantartás miatt, de a szolgáltatás működik. A hivatal munkatársai nem tartanak fogadóórákat, de interneten és telefonon tartják a kapcsolatot a lakossággal.

Jakab Attila polgármester elmondta, hogy az elmúlt hetekben összesen 45 fő érkezett haza külföldről, német és francia területről, illetve Magyarországról. Ezek a személyek még a járvány súlyosbodása előtt tértek vissza. A többségnek már lejárt a lakóhelyi megfigyelése, jelenleg 15-en vannak hatósági ellenőrzés alatt lakásaikban, akik mellett négy családtag önként vállalta a felügyelet alatti tartózkodást. A gyermek- és fiatalkorúak, az aktív felnőttek betartják az előírásokat, ez vonatkozik a jelentős lélekszámú cigány közösség tagjaira is. Nehezményezte, hogy több alkalommal, több faluban is külön fel kellett szólítsák az időseket, hogy ne lépjenek ki az utcára.

Az elkezdett községi beruházások nem torpantak meg. Öt szerződött cég folytatja a munkálatokat, a dolgozókat többnyire a közeli településekről autóbuszokkal, vagy céges járművekkel szállítják a helyszínre és vissza. „Nagyon remélem, hogy Etéd környékéről nincsenek idejáró szakemberek, mert akkor fokozni kell a védelmet, még körültekintőbbnek kell lennünk, el kell érnünk, hogy az ilyen veszélyforrások megszűnjenek. Ha van ilyen, akkor azonnal le kell állíttatni az ingázást.”

A polgármester azt is közölte, hogy két községbeli lakos szándékosan maradt Magyarországon, ahol dolgozik, és megfelelő körülmények közt tartózkodhat. Egy személy pedig, másik 14 vállalkozó szellemű munkással külön-repülőgéppel ment ki a napokban Németországba, ahol állami megbízást teljesítenek. Erről az akcióról nem tudott további részleteket közölni, csak annyit, hogy fémmegmunkálásban, hegesztésben jártas szakemberekről van szó. (Sajtóértesülések szerint a nyugati országokban sok helyütt szükség van ápolókra az idősotthonokban. Ausztriába és Németországba pillanatnyilag is toborozzák az ápolókat és az egyéb szakembereket, illetve nyilvánvaló, hogy sok helyütt nincs elég kapacitás a mezőgazdasági idénymunkák elvégzésére, úgyhogy zajlik a munkaerő kiközvetítése. Bár igyekeznek kellően odafigyelni a közegészségügy előírásokra, elképzelni is szörnyű, hogy mi történik akkor, ha beférkőzik a koronavírus egy-egy munkásszállásra…)

A községi elöljáró másik potenciális veszélyforrásként említette, hogy a Homoródszentpálon működő tejgyár autói járják az országot. Történetesen Suceava megyébe is szállítanak termékeket. Intézkedést sürgetett a cég menedzsmentje részéről és a közegészségügyi hatóságnál, hogy ezeket a fuvarokat állítsák le, illetőleg úgy oldják meg, hogy szűnjék meg a kockázati tényező, amely fertőzés továbbterjedésével, eszkalálódásával járhat.

A szerző felvételei

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.