HITTEL ÉS REMÉNNYEL – OROSZHEGYEN AZ ÉLET NEM ÁLLT MEG

A megváltozó körülmények mellett, azok dacára is zajlanak a míves és a vasárnapok a község falvaiban. A koronavírus-járvány nem okozott különösebb feszültségeket – mondotta Bálint Elemér Imre polgármester. A helyi intézmények tartják a kapcsolatot a lakossággal, azokkal is, akik külföldön tartózkodnak, illetve most is ott vannak, vagy éppen hazafelé igyekeznek. A helyi polgárok fegyelmezettek.

A közelmúltban még 200 helyi illetőségű személy volt családi okok miatt, illetve munkavállalás céljából a határokon kívül; Magyarországon, Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában, történetesen Skóciában voltak nagyobb kontingensek. Ez idáig 44 hazaérkező került házi járványügyi megfigyelés alá, 2 fő pedig intézményes karanténba. Mintegy 40-50-re tehető azoknak a száma, akik épp hazafelé igyekeznek. A polgármestert arról értesítették, hogy 5 fő Németországból, 3 fő pedig Magyarországról érkezik hamarosan a községbe a megnyitott humanitárius folyosókon, a Dél-Erdélyen futó útvonalon, mindvégig hatósági felügyelet mellett, konvojban. Ők erősebben fertőzött – úgynevezett vörös zónákból jönnek, többen immár napok óta. Néhányan – pontos számot erre vonatkozóan nem tudott közölni –, főleg fiatalemberek, akik még nem alapítottak családot, külföldi munkahelyeik közelében maradtak, azzal a megfontolással, hogy a járványt követő időszakban majd dolgoznak tovább, illetve biztonságosabb körülmények közt térnek haza.

Oroszhegy – háttérben a Fogarasi-havasok (Bálint Elemér Imre felvétele)

A kis cégek, főleg a közellátásban tevékenykedő boltok – csökkentett üzemmel – most is működnek, a pékségek, cukrászatok úgyszintén. Ami külön megelégedettségként szolgál, hogy úgy a székelyudvarhelyi, mint a községi építkezési, meg egyéb vállalkozók biztosítják a munkaerő szállítását. Így fokozott odafigyeléssel, a közegészségügyi előírások mentén, betartva a másfél-kétméteres távolságot, helyben is tudnak haladni a megkezdett munkálatokkal.

Járdaépítés, aszfaltozás zajlik Oroszhegy belterületén, Székelyfancsalban és Székelyszentkirályon. Szentkirályon új napköziotthon épül, amely kezdi elnyerni tervezett formáját. Tibódban módosítani kell ugyan a járdaépítési tervet, mert nagyobb körültekintést igényel ott az esővíz levezetése, de a műszaki tervek korrekcióját követően hamarosan folytatják a kivitelezést. Egyébként erre is megvan a szükséges keret és az élő szerződés.

Hasonlóan télies volt az időjárás március 31-én, kedden, akárcsak ezen az archív felvételen

Külön öröm, hogy a földeken is rendületlenül tevékenykednek a gazdák, amikor az időjárás engedi. A közelmúltban újabb gépek érkeztek a Pro Economica Alapítvány, a magyar állam támogatása jóvoltából, ami még inkább erősítette a földművesek lendületét, hiszen meg kell termelni majd a szükségeseket, a parcellákat elő kell készíteni, trágyázni, vetni kell.

Nehéz és rendkívüli időt élünk, rendkívüli helyzetben dolgozunk a hivatalban, ügyfélfogadás nincs, telefonon és elektronikus postán igyekszünk mindent intézni a hivatali órákban, délelőtt 9 és délután 4 között – mondotta megkeresésünkre a polgármester –, hittel és reménnyel, hogy ebből a bajból kilábalunk, mert kötelességünk és a történelmünk, múltunk erre kötelez! Voltak példák rá, amikor sokkal mostohább körülmények között, sokkal nehezebb helyzetekben állt talpra a nemzet, és mindig talpra álltak annak kisebb közösségei is.

Bálint Elemér Imre felvételei

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.