CHARTA XXI. – TAJNASÁRI – KiMitTud (51.)

Szlovákul Tajná, Tajná-Šárovce, község a Felvidéken, a mai Szlovákia Nyitrai kerületének, Nyitrai járásában, a Sirocsina-patak bal partján. Már római korban is lakott volt, amit a településen található római kori őrtornyok maradványa tanúsít. Marcus Aurelius császár római légiói átvonultak ezen a helyen a kvádok és a markomannok ellen vezetett hadjárat során.

Hajdan négy község állt a helyén: Kis- és Nagy-Tajna és Kis- és Nagy-Sári. Ezekből alakult ki azután két község: Tajna és Sári és e két község egyesítéséből 1890-ben keletkezett a mostani Tajnasári község. Trianon után a Tajnasári település a Csehszlovák Köztársaság része lett. 1938-45 újra Magyarországhoz tartozott, majd a Csehszlovák Szocialista Köztársasághoz, és 1993. január elsejétől a Szlovákiához.

A római katolikus templom – Képeslap (1900 k.)

A Tajna név török eredetű keresztnévre vezethető vissza. Tajnáról már a szent-benedeki apátság 1075-iki alapítólevelében találunk említést. A falu területének legnagyobb része Bars királyi várának a birtoka volt. Az ott élő várjobbágyokból kerültek ki a későbbi kisnemesek, köztük a település névadója a Tajnay család is, amelynek a tagjai a 15. században egyre nagyobb földterületeket birtokoltak. A 17. században fokozatosan köznemesekké váltak. A területet gyakran érte török támadás, 1663-ban a települést teljesen leégették. Ekkor a lakosság nagy része elmenekült.

A Tajnay-Rávai kastély napjainkban – Fotó: Mapio.net

Ennek a versenyfeladatnak az illusztrációja a Tajnai klasszicista kastély. A kastély kétszintes épülete téglalap alakú, mely két földszintes oldalszárnnyal rendelkezik. Az 1840-ben épült, és a 20. században kisebb renováláson átesett kastély egy angolparkban áll. A homlokzat földszinti részét félköríves árkádok díszítik. Az emeleti részének ablakai egyenes párkánnyal záródnak. Az épület középső szárnya három traktusból áll, árkádos bejárattal, négy lábon álló porosz boltozattal. A széles bejárati traktusból a földszinten lévő reprezentatív hallba jutunk, a fölötte lévő díszterem pedig egy apró loggiára nyílik, ami háromszögű timpanonnal záródik. A földszintes oldalszárnyak lapos tetején korláttal védett terasz található. 2007-ben a kastélyt felújították, és azóta gyermekotthon működik benne.

A katolikus templom 1749-ben épült.

1880-ban Tajnán 127 szlovák és 38 magyar anyanyelvű élt. Sárin 99 szlovák és 51 magyar anyanyelvű élt. 1890-ben Tajna 170 szlovák és 128 magyar anyanyelvű volt. Sárin 49 szlovák és 8 magyar anyanyelvű élt. 1921-ben 389 lakosából 368 csehszlovák és 21 magyar anyanyelvű volt. 1941-ben 507 lakosából 377 szlovák és 128 magyar anyanyelvű volt.
2011-ben 274 lakosából 261 szlovák, 3 magyar és 10 ismeretlen nemzetiségű.

Charta XXI./ Suzana Guoth

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.