CHARTA XXI.- MAGYARSÁROS – KiMitTud (50.)

Román neve Deleni, korábban Șaroș, németül Kleinfarken, falu Romániában, Maros megyében. Dicsőszentmártontól 8 km-re délkeletre, a Sós-patak völgyében fekszik. Jelenleg Szászbogács községhez tartozik közigazgatásilag.

1322-ben Sarus néven említik először. Középkori temploma 1400 körül épült, de a lejtős helyen megcsúszott és annyira megrongálódott, hogy a 20. század elején le kellett bontani.

Magyarsáros távlati képe – Csíki Géza felvétele

A falu nevét először 1322-ben említette okirat, Sáros alakban. Akkor már állt a faluban a Szent Miklós tiszteletére szentelt plébániatemplom. A reformáció előtt, a korábbi szász lakosságot a magyarok váltották fel, akik a 16. század eleji templom helyére újat építettek. A középkori katolikus lakosság nagy része a reformáció idején unitáriussá lett. A 18. század eleje óta az unitárius egyházon kívül református filiája is van. A lelkipásztori szolgálatot a kezdetektől a szőkefalvi lelkészek végezték. Mai unitárius temploma 1912-ben épült. Haranglába 1600-ban készült, gótikus erkélyes harangháza kilenc cserfa lábon áll.

A magyarsárosi unitárius templom és harangláb – Forrás: Megszentelt kövek (1960 körül)

A ma meglevő kis református templom 1934-1935 között épült, Nagy Domokos lelkipásztori szolgálatának idején, a hívek és a nagylelkű támogatók adományaiból. Az építésre alkalmas telket az egykori patrónus, Kerekes Károly, nyugalmazott császári királyi huszárszázados adományozta. Családja az ő halála után is jelentős összegekkel és építőanyagokkal támogatta az építkezés költségeit. Az úrasztalt Kőmíves József, az úrasztali terítőt Murvai Jánosné készítette. Murvai Józsefné díszes, bibliai felírással ékesített szószéktakarót, Varga Andrásné kenyérterítőt, Macave Gligor, csendőrőrmester perselyládát adományozott. A templomszentelési szertartást Fehér Pál, radnóti lelkész-esperes végezte, 1935-ben. (…) Az azóta eltelt évtizedek alatt több alkalommal javították a templomot. Az elmúlt 14 év alatt, itteni lelkészi szolgálatom idején is, mindvégig törekedtem a templom fenntartására. A 2009-ben tartott esperesi vizitáció alkalmával újra felmerült a templom javításának és a helyi szórványgyülekezet megsegítésének kérdése, kérése. Azt követően, 2011-ben egyházmegyei segélyből és néhány gyülekezet adományából, újra megjavíttattuk a templomot. A 2011. szeptember 3-án tartott ünnepi istentiszteleten Nt. Vetési László lelkipásztor, a Diaszpóra Alapítvány elnöke, szórványügyi előadó szolgált, a templomot Nt. Csalóka Zoltán, gyulakuti lelkipásztor-esperes szentelte fel, a hívek örömére. A szőkefalvi református egyházközség szórványgyülekezeteként tevékenykedő, számon tartott helyi gyülekezet jelenleg 12 lelket számlál – írta Nagy Ferenc beszolgáló református lelkipásztor. (2015)

Határában gazdag földgáz-lelőhelyek vannak.

1910-ben 1306, többségben magyar lakosa volt, jelentős román kisebbséggel. A trianoni békeszerződésig Kis-Küküllő vármegye Dicsőszentmártoni járásához tartozott. 1992-ben 1244 lakosából 824 magyar, 320 román, 100 cigány volt, közülük 799 unitárius és 402 ortodox.Becsült népessége jelenleg 1122, ebből 677 magyar.

Charta XXI./ Simó Márton, Wikipédia, Kukulloieme.ro

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.