KOLOZSVÁR – FELELŐTLEN A GÖRÖGKELETI EGYHÁZ?

Vagy csak egyes lelkészek? Megint egy megdöbbentő videó: a cluj24.ro portál által vasárnap délelőtt készített felvételen látható, hogy Kolozsváron az Avram Iancu/ Hunyadi téren álló ortodox katedrális előtt, ahol a részleges kijárási tilalom ellenére is jókora tömeg gyűlt össze, a pópák ugyanazzal a kiskanállal áldoztatják a híveket, akik ráadásul ugyanazt a vörös kendőt használják szájtörléskor.

Istenkísértés vagy tájékozatlanság?

Ráadásul, amikor észrevették a filmezést, egy férfi beállt az operatőr elé, hogy eltakarja az eseményt a kamera elől. A portál a későbbiekben megszólaltatta a kolozsvári metropolitát, IPS Andreit, aki évszázados hagyományokra hivatkozva magyarázkodott, megígérte, hogy dolgozik a megoldáson, bár azt is hozzátette, hogy körlevélben értesítette a lelkészeket a nyilvános szertartások szüneteltetésére vonatkozóan.

IPS Andrei – Fotó: Alba24.ro (archív)

A hatóságok, bár az esemény fényes nappal, közterületen történt és a rendőrség azonnal észlelhette, nem állították le a közegészségügyi kockázatot jelentő tevékenységet. A kivizsgálást későbbre ígérték.


Ezidáig két halottja van a koronavírusos-fertőzésnek az országban, külföldön pedig négy román állampolgár hunyt el a betegségben, illetve annak szövődményeiben. Vasárnap délutánig 433 megbetegedést regisztráltak Romániában.

A lap megemlíti még, hogy Olaszországban eddig 17 olyan lelkész halt meg, akik utolsó kenettel látták el a haldoklókat a kórházakban, vagy fertőzött környezetben végeztek szertartásokat az immár hetek óta kegyetlenül dühöngő járvány idején. Ez azonban egy másik történet. Az olaszországi lelkészek segíteni kívántak híveiken, megadva nekik a végső megnyugvás küszöbén a reményt. Akár életáldozatuk árán is.

Ami viszont Kolozsváron történt az ortodox katedrális előtt, az nem más, mint a járványügyi intézkedések tudatos és szervezett kijátszása, fertőzéssel való veszélyeztetés egy rendkívüli helyzetben, olyan bűntény, amely többéves, akár tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, ha valaki beteg lesz a jámbor hívek közül, akik engedelmes birkákként, önként jelentek meg ezen a sötét középkort idéző szertartáson. Ha nem, akkor is. A cselekedet alapja ördögi indíttatású.

Uram, hatalmas ez az állatkert! És mi nagyon gyarlók vagyunk. De mások is, bár képtelenek elismerni korlátaikat. Hiszen nem tudják, mit cselekszenek. 


Ezer éve így áldoztatunk – román nyelven

Néhány napja, ugyancsak az eucharisztia jegyében, március 17-én tartottak hasonló szertartást Konstancán; Nagyszebenben is volt akkor egy médianyilvánosságot kapott eset.

Ilyenkor elgondolkodhat az ember, hogy vajon országos szinten menet közben mi történhet az államvallás templomaiban, miközben a világi hatóságok a járvány elhárításán fáradoznak?…

 

A Cluj.24 nyomán

Címkép: G4media.ro

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.