CHARTA XXI. – FELŐR – KiMitTud (48.)

Román neve Uriu, falu Beszterce-Naszód megyében, a Nagy-Szamos jobb partján fekszik, Bethlentől 11 km-re északnyugatra, Déstől 15 km-re északkeletre. Az azonos nevű község székhelye, közigazgatásilag további három település tartozik hozzá: Alsóilosva, Csicsóhagymás és Csicsókeresztúr.

A település 1405-ben jelent meg először mai nevén: villa Felewr, 1495-ben Fel Ewr, 1587-ben Fel Eor, 1580-ban Felör formában fordul elő.

A 2011-es népszámláláson a község népessége 3208 fő volt, 425 fővel kevesebb, mint 2002-ben. Ez 11,7 százalékos csökkenést jelent kilenc év alatt. A lakosság mintegy 37 százaléka, kb. 1200 fő él a községközpontban. A községben összesen 675 fő vallotta magát magyar nemzetiségűnek, ami a lakosság valamivel több, mint egyötödét jelenti. A magyar közösség jelentős többsége Felőrön él, emellett Alsóilosván és Csicsókeresztúron lakik pár tíz főnyi magyar nemzetiségű személy, összesen 70–80. Ez egyben azt is jelenti, hogy a községközpont lakosságának mintegy fele magyar, a fennmaradó rész pedig többségében román, kisebb arányban pedig roma (mintegy 50 fő) cigány, akik magyar és román nyelven is tudnak, páran valamilyen roma dialektust is beszélnek.

A felőri református templom

A szórványban élő magyaroknak kemény harcot kell folytatniuk a nyelv életben tartásáért, éppen ezért az oktatás megszervezése az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb feladat számukra. Többszörös ellenszélben kell végezniük a munkájukat, úgy, hogy sokszor a sikerre nincs is semmi garancia. Gyakran kudarcra van ítélve ez a küzdelem, ám mégis teszik a dolgukat a tanítók, a papok, akik a magyar nyelv rendíthetetlen pillérei.

A szakszerűtlenül felújított Betegh-kúria – Fotó: Kastelyerdelyben

A falu keleti végén a Szamos partján korai magyar földvár sáncai látszanak. 15. századi gótikus református temploma több újításon ment keresztül, közelebbről 1896-ban, mely alkalommal a mészréteg alól több felirás került elő. Itt áll a csiktusnádi Betegh család kúriája (épült 1813-ban), átépítve klasszicista stílusban az 1870-es években. Jelenleg kábeltévé-társaság és kocsma működik benne, a hátsó részében családok is laknak.

Charta XXI./ Suzana Guoth, Kastelyerdelyben.ro, Wikipédia

Élő Székelyföld Munkacsoport

Ágoston Sándor Alapítvány

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.