CHARTA XXI. – ESZKÁROS – KiMitTud (46.)

Szlovák neve Skároš, község Felvidéken a mai Szlovákia Kassai kerülete Kassa-vidéki járásában. Hivatalos neve 1899-ig Szkáros volt. Kassától 20 km-re délkeletre, közvetlenül a magyar határ északi oldalán (1 km), Hollóházától 6 km-re fekszik. Trianon előtt Abaúj-Torna vármegye Füzéri járásához tartozott, ezután az új csehszlovák államhoz került. 1938 és 1945 között újra Magyarország része.

Feljegyzésben 1270-ben „Skarus” néven említik, mint Füzér várához tartozó települést. Várát, amelynek romjai kis mértékben látszanak, valószínűleg a 13–14. században építették. A korábbi birtokos, az Aba nemzetség kihalása után, 1335-ben Károly Róbert a Drugetheknek adta. 1387-ben már állt a temploma is. 1427-ben 15 portát számláltak, ez mintegy száz lakost jelenthetett. Vára a 15. századi husziták elleni hadjáratokban pusztult el (1458 k.).

1910-ben 431-en, többségében magyarok lakták, jelentős szlovák kisebbséggel. 2001-ben 1013 lakosából 991 szlovák volt. 2011-ben 1113 lakosából 1010 szlovák és 87 cigány.
2010. december 17-én helyezték forgalomba az 1, 74 M eurós beruházásból készült, a szomszédos Hollóházára vezető közutat.

Eszkáros látképe a második világháborús emlékparkból

Látogatható második világháborús hadtörténeti emlékparkja, amely a közel egy hónapig (1944 december) tartó csatározásoknak állít emléket. A faluban áll (még) a nagy hírű Fekete-család a kastélya, melyet korábban oktatási célra használtak, de miután az iskola új intézménybe költözött, az épület gyalázatos állapotba került. „De facto az állam és a bíróságok kezében van, amelyek már évek óta nem tudnak döntésre jutni. Nekünk igazából mindegy lenne, ki a tulajdonos, csak sikerüljön megmenteni. Viszont ennek kapcsán elég borúlátó vagyok” – nyilatkozta Ľubomír Vranka polgármester idén januárban a Ma7.sk portál munkatársának.

Címképen: határkő Magyarország és Szlovákia között

Charta XXI./ Simó Márton, Ma7.sk, Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.