ELMARAD?

Azt hiszem, hogy ez olyan szó, amelyet eléggé gyakran fogunk használni a következőkben. Még jóformán el sem kezdődtek a koronavírus terjedése elleni óvintézkedések, máris három olyan programmódosításról értesültem, amely érint. Egynek csak résztvevője kívántam lenni, a másik kettőben viszont aktívan ott kellett volna legyek. De elmarad.

És ez még csak a jéghegy csúcsa. A dolog eleje. Ha így haladunk, akkor az iskolai oktatás szüneteltetése – még akkor is, ha sikerül a kórt megfékezni, vagy lokalizálni, és nem következnek be drámai változások – felvet néhány új problémát.

Illegális bevándorlás – Görögország

Az oktatási intézményeink nem egyszerű tanodák, hanem gyermekőrzők is. Úgy alakult a szülők életritmusa, hogy a reggel nyolc és délután négy közötti időt munkával töltik. Sokan korábban kezdik, és később zárják a hétköznapokat a piac színterén. Időnként helyettesíthető a szülő, az apa, vagy az anya helytállhat egyedül is, de hosszabb távon ez az állapot nem tartható.

Közülünk csak kevesen élnek hagyományos, többgenerációs családmodellben, nem engedhető meg ez a luxus, nem általánosítható a gyakorlat, hogy akkor szólunk a nagymamának, vagy a tatának, mert sok esetben ők is támogatásra szorulnak, és – főleg a fiatalabb nagyszülők esetében – az sem ritka, hogy épp külföldön tartózkodnak. Mert elvállaltak valamit. Mert ott élő gyermekeiket és a többi unokáikat látogatják. És mi van akkor, ha valahol karanténba kerülnek? Mi van akkor, ha ők a vírushordozók? A veszély bárhol, bármikor, bármilyen formában felbukkanhat.

Teljesen kiszámíthatatlan szituációkba kerülhetünk akár egy hétköznapi bevásárlás során, tömegszállítási eszközön, bankban, bármelyik hivatalban, ahol intézni valónk akad. Megrekedhetünk tíz kilométerre odébb, de akár Hongkong vagy München repülőterén is. Mert ilyen ez a világ, ha senkinek sem jó, nem elég a helyben termő bér, s másfelé keresi a kolbászból font kerítést. Pedig nincs olyan. Nem igaz, hogy másutt jobb.

Amikor nagy a baj, akkor gondolunk és vágyunk igazán haza. A sok elmarad tábla a megérkezésben is segíthet. Hadd találjuk fel magunkat itthon, a jövőnkben is, amikor a technikát nem marhaságokra, hanem jobbításra és a túlélésre hasznosítjuk.

Újra felfedezhetjük a megtartó otthonosságot. És akkor sok teher valóban elmarad a bajból.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.