BÉKÉSCSABA – NAGYÁLMOS KÖLTEMÉNYEIVEL MINDENKI NYERT

A Csabagyöngye Kulturális Központban a Gál Ferenc Főiskola pedagógiai kara nyolcadik alkalommal rendezte meg a Kortárs Versmondó Verseny Kárpát-medencei döntőjét. Idén 190 gyermek vállalta a megmérettetést, akik arany, ezüst vagy bronz minősítést vihettek haza. Ebben az évben Székelyudvarhelyen élő költőnő verseit szavalták a fellépők.

Szabó Istvánné Nagy Magdolna köszöntötte az egybegyűlteket

Szabó Istvánné Nagy Magdolna, a verseny ötletgazdája a rendezvényt követően elmondta: 26 intézményből, 15 helyről érkeztek a az I-VIII. osztályos versenyzők, Erdélyből, a Partiumból, valamint Magyarországról. A versenyt egyfajta tavaszi fesztiválnak szánták.

A bírálat során a zsűrinek sok szempontot kellett szem előtt tartania. – Ez egy komoly versfesztivál. Néznünk kell azt, hogy a gyermek hogyan áll ki, mennyire szűrte át a verset magán, azt is, hogy a versválasztás jó volt-e, a korosztályához mennyire illik, milyen a kiejtése, mennyire értette meg a művet, illetve mennyire téveszt a szövegben esetlegesen. Körülbelül tíz ismérvet nézünk, tízpontos rendszerben, így nagy a szórás – mondotta Fodor György, a zsűri részéről, amikor a bírálók munkájáról érdeklődtek. Hozzátette: nagyon fontos, hogy tudatosítsuk a mai fiatalokban: a magyar nyelv egy kultikus és kulturálisan magas színtű nyelv a világban, amelyet tovább kell örökíteni.

Nagyálmos Ildikó költő, újságíró, a Hargita Népe munkatársa így fogalmazott: hatalmas megtiszteltetés, hogy csak az ő verseit szavalta a közel kétszáz gyermek. Mint mondta, nagyon jó visszahallani a gyerekek szájából azokat az írásokat, amelyeket otthon, magányosan megfogalmaz, valamint azt is örömmel vette tudomásul, hogy miként értelmezik a kicsik ezeket a gyerekverseket. A szerző elmondta, hogy a gyermekeknek írt verseiben törekszik a humorra és arra, hogy legyen bennük csattanó, mert a gyerekek szeretik a frappáns verseket. Minden fellépő versenyző ajándékcsomagot és – arany, ezüst, bronz minősítést tartalmazó – emléklapot vihetett haza.

HN-információ

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.