SZÉKELYUDVARHELY – ZSIGMOND ARANKA VIZUÁLIS EPOSZAI

A nemzetközi nőnap alkalmából, pénteken, március 6-án 18.00 órától került sor a kiállításmegnyitóra a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban, amellyel az alkotó most megörvendeztette a székely anyavárost. A kiállítást Lőrincz Ildikó művészettörténész nyitotta meg, Kalamár György színművész Farkas Árpád-verseket szavalt, közreműködött András Péter és Székely Gyula.

Az érdeklődők április végéig tekinthetik meg a Forrásközpont Székelyudvarhelyen levő székhelyén (1918. december 1. út, 9 szám), a második emeleti kiállítóteremben Zsigmond Aranka tárlatát.

A nagybaconi születésű alkotóművész 1967-ben érettségizett a marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Líceumban Piskolti Gábor, Nagy Pál és Bordy András tanítványaként, majd 1967-1973 között kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola textil szakos hallgatója volt Szentimrei Judit, Bene József, Doina Hordovan irányításával. Ezt követően Székelyudvarhelyen a Művészeti Általános Iskolát választja tanárként, mellette 1981-től a Pedagógiai Líceumban rajzmódszertant is tanít a magyar és román osztályokban a fiatal tanítójelölteknek. 1985-ben a magyarországi Székesfehérvárra költözött, ahol művésztanárként tanított és alkotott, 1986-ban debütált a kaposvári Dunántúli Tárlaton három falikárpittal, 1992-ben alapító tagja volt a Fehérvári Művészek Társaságának, alkotásaival folyamatosan jelentkezett egyéni és csoportos kiállításokon, számos felkérésnek is eleget tett.

Gáspár Imola – részlet

Tizennégy és fél évet New Yorkban dolgozott antik szőnyegek restaurálásával, ahol élete legnagyobb művészi élményeit élte meg és egyben szakmai elismerést, megbecsülést kapott. Tanítványai kérésére még visszatért Székesfehérvárra, ám minden vágya az volt, hogy idős korát Erdélyben töltse, ami úgy tűnik, megvalósult: 2019-től ismét Székelyudvarhelyen él, ide hozta haza élete munkásságát, elismeréseit és alkotókedvét, mert most is éppoly szorgalommal alkot, mint pályája során mindvégig.

Zsigmond Aranka nem követ, nem utánoz művészeti irányzatokat, a maga megéléseiből származó üzeneteit tolmácsolja több műfajban.

A Hagyományőrzési Központban most munkásságának csupán egy kis szeletét mutatja be.

Zsigmond Aranka és Lőrincz Ildikó a megnyitóünnepségen
Biró Gábor képzőművésszel…
… és Bartalis Izabella, a Forrásközpont vezetője társaságában

A Forrásközpont közlése nyomán

Fotó és videó: Farkas Antal

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.