KOLOZSVÁR – FAGOTTAL, MAGYARUL – KAMARAHANGVERSENY

A Györkös-Mányi Emlékház 2020. március 5-én, csütörtökön 18.30 órától kezdődően kamarazene estet szervez. Közreműködik: Újfalusi Ivett és Herpay Ágnes, fagotton, valamint Huszics Ibolya zongorán. A pécsi művészek a Fagottal magyarul című előadást 20. és 21. századi magyar zeneszerzők műveiből válogatták.

Műsoron

Takács Jenő: Sonata missoulana
Kovács Zoltán: Elégia és tangó – Hommage à Piazzolla fagottra és zenekarra
Selmeczi György: La suite en brief
Vajda János: Intermezzo
Reményi Attila: Egypercesek 2 fagottra
Fekete Gyula: Kalocsai lányok
Selmeczi György: Zenedarabok Phil Marlowe-nak

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak. A belépés ingyenes, viszont a helyek függvényében korlátozott.

Herpay Ágnes fagottművész a szabad művészetek doktora (DLA), a Zeneakadémia elvégzését követően került Pécsre. 1984 óta a pécsi zenekar, jelenlegi nevén a Pannon Filharmonikusok szólamvezetője. Tanárai voltak többek közt: Janota Gábor és Vizsolyi Lívia fagottművészek, Kurtág György zeneszerző, Czidra László furulyaművész, Simon Albert karmester, Kroó György zenetudós, Botvay Károly gordonkaművész, Láng István zeneszerző, Szabó Miklós karnagy. Mesterdoktori hangversenye 2004. május 25-én volt a Régi Zeneakadémia Kamaratermében. Zenekari munkája mellett számos hangversenyen fellép, ősbemutatókat tartalmazó szólóesteket ad a pécsi Művészetek Házában. Korábban fellépett a Pécsi Szimfonikus Zenekarral, Mozart, Weber és Vivaldi több fagott versenyének szólistájaként. Többször közreműködött Mozart, ill. Haydn Sinfonia Concertante darabjaiban. Szólóestje volt a Tavaszi Fesztivál keretén belül Sopronban és Kaposváron. Élő egyenes adásban játszotta a Bartók rádióban Weber fagott versenyét, európai bemutatóként játszotta Andre Mehmari brazil zeneszerző fagottversenyét a Pannon Filharmonikusokkal. A kamarazene területén fúvósötössel lépett fel a legtöbbet, de más összeállítású formációkban is közreműködött, például Stravinsky A katona története c. darabjával a Művészetek Palotájában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Pannon Filharmonikusok művészeivel.

Más zenekarok munkájában is részt vett (pl. a Weiner-Szász kamarazenekar, Győr- és Szegedi Szimfonikus Zenekarok). A vendégszereplés nyitotta meg számára a historikus hangszerekkel való megismerkedés lehetőségét és az előadásmód régi-új területeit is a Vashegyi György vezette Orfeo zenekarban, ahol több alkalommal klasszikus korabeli historikus fagotton játszott. Különösen fontos számára a XX-XXI. századi magyar zene népszerűsítése, ezért minden szólóestje tartalmaz legalább egy kortárs darabot. Több ősbemutató és sok naprakész (második) előadás fűzödik a nevéhez. Kortárszenei hangversenysorozatot szervez a szerzők aktív részvételével. Herpay Ágnes mindezek mellett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának docense és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium tanára. Korábban Nemzeti alaptantervet, valamint fagottiskolát is írt, melynek új, kibővített változata most készült el. Számos nemzetközi kurzuson oktatott. Munkásságát a következő díjakkal jutalmazták: a Pannon Filharmonikus Zenekar Lickl díja (2016), Pécs Város Művészeti Díja (2008), Artisjus Díj a kortárs zene oktatásáért (2008), a Pannon Filharmonikus Zenekar-Pécs közönségdíja „A legkedvesebb muzsikus” (2007), Év zenekari művésze (2006), Bartók Béla – Pásztory Ditta díj (1998), Pécsi Szimfonikus Zenekar Művészeti Nívódíj (1989).

Huszics Ibolya évtizedek óta Herpay Ágnes kamarapartnere, sok ősbemutató és hangverseny zongoristája. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán fejezte be, valamint a PTE filozófia szakán is diplomát szerzett. Jelenleg a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium tanára és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának zongoraművésze.

 

Ujfalusi Ivett a dunaújvárosi zeneiskolából került a Pécsi Művészeti Szakközépiskolába, Herpay Ágnes növendéke lett egészen az egyetemi diploma megszerzéséig. Jelenleg a Budapesti Bocskai István Református Oktatási Központ zenetanára.

A sorozat szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.