A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA DIADALÚTJA ÉS A HALÁL

Azt mondják, hogy létezik. Olyan erős, hogy már-már emberek fölötti. A halál igen, az van. Korábban is volt. Nem nagy cikk. Állítólag mű-agy és -tudat úgyszintén. Vagy mostanság hozzuk létre? Ismerek olyan fiatalembert, aki oda kapcsolódó kutatásban vesz részt valahol Nagy-Britanniában. Néha beszél is róla, bár az a gyanúm, hogy csak az eredmények töredékét szivárogtatja ki. Rejtetten készül a mesterséges intelligencia. Állítólag titoktartási kötelezettség van ilyen téren (is), s ha csak úgy kifecseg érdemi dolgokat a tudós, akkor neki annyi. A lényeget – egyelőre – homály fedi. Az is előfordulhat ám, hogy a háromdiplomás ipse szendvics-emberként tengeti napjait Londonban, ám azt fajta a valóságot nem közli a közösségi oldalon levő profilján, sem a honi kocsmában…

Viszont nem kell ahhoz erőst hozzáértőnek lenni, hogy ráébredjünk arra, hogy a Mesterséges Intelligencia (MI), vagy inkább AI (A.I.) – az angol Artificial Intelligence rövidítése – létezik. Ha már olyan nagy, akkor írjuk csak váltig nagybetűkkel, ha Isten nevét semminek és semmibe vesszük, s avultnak tartjuk mindazt, amit az emberiség kultúrájával és tudományával, a diszciplínák több ezer éves ballasztjával, a Szentírással, meg a teremtéstörténettel, a végességről és az örök életről mondottakkal, az erkölcs alaptörvényeivel és tartós értékeivel együtt összehordtunk!


A Facebook leállította két mesterséges intelligencia robotját miután saját nyelvet találtak fel. A mesterséges intelligencia egy gép, program vagy mesterségesen létrehozott tudat által megnyilvánuló intelligencia. Angolul artificial intelligence-ből rövidítik AI-ra, azt gondolom, hogy kezd annyira releváns lenni a téma napjainkban, hogy ideje lenne a magyarban is meghonosítani az MI rovidítést.  A Facebook Artificial Intelligence Research kutatói egy olyan kommunikációs robotot építettek, amely megtanul alkudozni utánozva az emberi kereskedést, viselkedést. A történet akkor vált érdekessé, amikor házon belül két robotot párosítottak, Alice-t és Bobot, hogy egymás ellen kereskedjenek. Egy idő után a két gép a sajátos módot talált a kommunikációra. (Kritiq.eu)


Klasszikus harci elefánt a Delhi Múzeumban

Itt van a kezünkben. Bizony. Mi magunk hoztuk létre. Nem egyéb, mint ama felhalmozott tudás, amelyet az utóbbi évtizedekben egyre inkább kihajítottunk a virtuális térbe, s amelynek vektorai most a számítógépeinken futó programokban dolgoznak. És azáltal, hogy ilyen okosított készülékeket használunk, azáltal, hogy igénybe vesszük a közösség oldalait, azáltal, hogy véges időnk jelentős hányadát a világháló bugyraiban töltjük, igencsak valószínű, hogy az A.I. – ejhaj! – folyamatosan visszaüt. Azáltal is, természetesen, hogy ez a Nagy Testvér – összesítve és elemezve az információkat – emberi beavatkozás révén dolgozik ma ellenünk, s inkább csodáljuk kínunkban, miként valami nagyobbacska elefánthajcsárt, aki képes egy madzagon, vagy vezényszavakkal irányítani a sokmázsás monstrumot, olyan irigylésre méltóan, mintha wifi lenne nála. Az emberiség így nem magányos elefánt, hanem összevissza száguldozó csordák sokasága a jelen sivár szavannáin.

Menekültek köveket dobnak ma a török-görög határon Pazarkule határátkelőnél, Edirne közelében – Fotó: Cansu Alkaya / Reuters

Az A.I. tudja, hogy mi bajom. Ismeri az elvonási tüneteimet. Tud legtitkosabb szenvedélyeimről. Sejtése van arról, hogy mi okoz nekem örömet. Feltételezi, hogy mire van szükségem… Általában nem kérek semmit. Bár nem kizárt, hogy egy ergonomikus koporsót, vagy örökpanorámás sírhelyet kipróbálnék. De minek? Ha jól belegondolok, fölösleges. Azt mondja meg őkelme, hogy addig is mit csináljak, hogy kevésbé legyek kártékony és sikertelen, illetve köz- és önveszélyes!

Harci elefánt hasznosítása a brit hadseregben az első világháború idején (1914)

Az elefántok zöme – benne lévén a rendszerben – nem így viselkedik. A járvány dacára most erre járván, annak közepette is hallani a súlyos paták dübörgését… Hogy a migránsok szolgálatába állították?!… Komolynak vélt helyeken olvasni ilyet. Azonban arról mélységesen hallgat a nagyokos világháló, a WHO, a BT, s mindenek gazdája, az ENSZ, hogy nekem van-e jogom és lehetőségem itt túlélni? Vajon bekapcsolják azt a szoftvert, amely visszafogja a tömeget? Azt a hordát, amely elözönli az öreg Európa mezőit? Mihez kezdünk, ha óriási karanténná züllesztik a világnak ezt a részét?

Indonéziai elefántok – Fotó: Nol.hu

Én szeretem a helyem. A hazámat is. Mind a kettőt. Úgy élek, hogy, amennyiben használni nem tudok már túl sokat, ártani nem szeretnék egyik ellen sem. Nem ’azok’ ellenében szólok. Viszont jó lenne elővenni a titkosított programot, amely ezen a térfélen intelligensen segít. Nekünk. Rajtunk. Az üzlet nem fontos ma, a mindenáron való fogyasztás, a durrogtatás sem, és nem kell annyi okosan érvelő szeánsz, meg konferencia, meg csúcsra járatott forgalom a virtuális és valós piactereken, mert nem lehet olyan buta a jelen pillanat, amely feléli a jövőt, hanem tágít elénk némi perspektívát. Ha nem működik ez a fantazmagóriának látszó agyfutam, amely belőlem is fuvall, akkor lehet örökpanorámás a majdani hant, mindenképp benövi a gaz, és jönnek aztán idegen bakancsosok, síremlékünkhöz támasztva a fegyvert, és nyugodtan vizelnek fennen az offenzíva percnyi szünetében. Athén, Róma, Párizs felé haladtunkban. Bár ott is már csak ’tört kövön’ billeg, ha libben bármi is, ha netán fennmaradt véletlen a korábban áthaladt csordák után. De a GPS a Kánaánt hazudja akkor is. Szívás az egész. Mindenkinek.

A török-görög határon – 2020. március 1. – Fotó: MTI

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.