SZÉKELYUDVARHELY – CSANÁDY GYÖRGYRE EMLÉKEZTEK

A Csanády-nemzetség különböző generáció mindig ragaszkodtak a székely anyavároshoz, és szorosan kötődnek ma is. Egyik kapocs a családi parcella, amely jelkép és zarándokhely sokak számára a Belvárosi Református-temetőben.

A Székely Himnusz szövegének költője, Csanády György (1895-1953) emlékét rendszeresen idézik fel ezen a helyen a rendszerváltást követően születésének évfordulóján – február 23-án –, és 2009 óta a Székely Himnusz napján, május 22-én is.

Csanády versét barátja, Mihalik Kálmán (1896-1922) zenésítette meg, és először 1921. május 22-én adta elő egy szegedi énekkar.

Pénteken a himnusz-költő fia, a 90. életévét a közelmúltban betöltő, ám kiváló egészségnek örvendő Csanády András kiállítását nyitották meg a Haáz Rezső Múzeumban, szombat délben pedig az apára, Csanády Györgyre emlékeztek az egybegyűltek. Beszédet mondott Venczel Attila, a város jegyzője, valamint Bíró Edith, a Székely Nemzeti Tanács tagja, áldást Berecki Orbán Zsolt református lelkész mondott, közreműködött Gajewszki Klára és a Balázs Ferenc Vegyeskar.

Simó Márton felvételei

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.