CHARTA XXI. – EGEG – KiMitTud (31.)

Szlovák neve Hokovce, község Szlovákiában, Felvidéken a Nyitrai kerület Lévai járásában. Lévától 35 km-re délkeletre, a Selmec és a Csadal patak összefolyásánál fekszik Nevének eredetét Szent Egyeddel hozzák összefüggésbe. Írásos feljegyzés 1245-ben említi először.

A település már a középkorban fontos utak találkozásánál feküdt, így vámja és városi rangja is volt. A vámot a 14. század végéig a sági konvent birtokolta. Az 1552-es palásti csata előtt itt vert tábort a Teuffel generális vezette császári és királyi sereg. A falu neve Tinódi Lantos Sebestyén Ördög Mátyás veszedelméről szóló históriájában is olvasható.
Vályi András (1764-1801) szerint „EGEK, vagy Egeg (…) tót falu Hont Vármegyében, földes Ura a’ Besztertze Bányai Káptalanbéli Uraság, lakosai katolikusok, fekszik Hont Pereszlénytöl egy, és 3/4. mértföldnyire, ’s az Esztergomi Fő Megyéhez tartozik, határja bő termékenységű, ’s minden javai lévén, első Osztálybéli.” Fényes Elek (1807-1876) így ír róla: „Egegh, (Hokovicz), Honth vm. magyar falu, ut. p. Ipoly-Sághoz 1 1/2 mfd. 381 kath., 5 evang. lak. Kath. paroch. templom. Van jó rétje, földje, szőlőhegye, tölgyes erdeje, és egy savanyuvizforrása. F. u. a beszterczei káptalan.”

A trianoni békeszerződésig Hont vármegye Ipolysági járásához tartozott.

1910-ben 597 lakosából 508 magyar, 61 szlovák, 21 német és 6 egyéb nemzetiségű. 2001-ben 595 lakosából 306 szlovák és 277 magyar, 2011-ben 534 lakosából 296 szlovák és 220 magyar volt.

A két világháború közt nem volt szlovák lakossága, 1938-től 1945-ig ismét magyar fennhatóság alá, az új szlovák-magyar határ mellé került. A II. világháború után sok magyar családot kitelepítettek Egegről, helyükbe szlovákokat költöztettek be.

A királyfiapusztai kastély a felújítás idején (2010)

Egeghez tartozik, de egykor önálló településként létezett Királyfiapuszta, melyet 1329-ben említenek először. A Királyfiai család ősi birtoka volt, de a hódoltság időszakában elpusztult. A lakatlan települést a 18. században a Földváry család telepítette be újra, akik nagy kastélyt építettek ide. A kastély később a Coburg, a Zmeskall, majd a Migazzi család tulajdona lett, végül 1944-ig a Horn család tulajdonában állt.

Híres emberek

Itt született 1931-ben Danis Ferenc (1931) tanár, helytörténész, a Honti Múzeum igazgatója, akinek számos történeti munkája jelent meg. Gyermekkorában itt élt 2003-ban Gyönyör József (1920-2003) jogtörténész, közíró.

Királyfiapusztán született 1836-ban Illés Nándor (mh. 1907), a magyar erdészeti szakirodalom nagy alakja, aki több úttörő jellegű munkát írt ezen a szakterületen.

Illés Nándor szobra Sopronban

Címképen az egegi római katolikus templom – Fotó: Wikipédia

Charta XXI./ Simó Márton, Wikipédia

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.