CHARTA XXI. – NAGYSAJÓ – KiMitTud (27.)

Román neve Şieu, németül Gross-Schogen, település Romániában, Beszterce-Naszód megyében, Beszterce városától délkeletre, a Sajó folyó mellett található. Az erdélyi Mezőség északkeleti szögletében, a Székelyföld szomszédságában található település, hajdanán a történelmi Magyarország határának utolsó magyar tartománya volt.

Az első írásos emlékek arra utalnak, hogy már a XII. század elején, feltételezhetően e helyen egy kolostor állott. 1319-ben Nogsoyou néven említik először. Plébániatemploma 1332-ben épült. 1443-ban már Nagsayo, 1453-ban Sayo, Alsosayo néven találkozunk vele.
A települést német telepesek alapították, de a reformáció idején már vegyes német és magyar lakossága volt, amely ekkor két vallásra „szakad”. A magyarok a református (1569), a németek a lutheránus hitet veszik fel. Volt idő, amikor a lutheránusok is a református püspökség alá tartoztak. Sajnálatos módon a középkori templom egykori védőfalából mára már semmi sem maradt, csak a dombperem vonala mutatja egykori helyét. 1900–1902-ben a nagysajói szászok adományaiból, a középkori templom helyébe felépült a mai. A kazettás mennyezetű templom 1980-ig a lutheránus egyház tulajdona volt, de immár néhány évtizede a görögkeleti románok használják.

A trianoni békeszerződésig Nagysajó Beszterce-Naszód vármegye Besenyői járásához tartozott. 1910-ben 1677 lakosából 685 német, 611 román, 385 magyar, 23 cigány volt. 2002-ben 3158 lakosából 2780 (88%) román, 171 (5,4%) magyar, 200 (6,3%) cigány, 7 (0,2%) német. A legutóbbi népszámláláskor az 1256 helyi lakosból 111 volt magyar (2011).

Kemény- és Bánffy-családok, kastélyok, romok, temetők

Az egyik Kemény gróf, az 1600-as évek körül további magyar telepeseket hozott ide. 1783-ban Gróf Kemény Sámuel református templomot is építtetett. Sajnálatos módon a kegyszerek, melyeket az egyháznak ajándékozott, mind elvesztek 1848-1849-ben. A család a református egyháznak több ingatlant is felajánlott a századok során.


Képünkön ifjabb gróf Kemény Sámuel (?–1861), a család nagysajói ágának leszármazottja. Apja, idősebb gróf Kemény Sámuel (1739–1817) korának egyik kiemelkedő erdélyi politikusa. Négy évig külföldi akadémiákon tanult. Élete során több fontos politikai és közigazgatási tisztséget töltött be, volt főispán, főkormányszéki tanácsos, majd táblai elnök. Id. Kemény Sámuel 1804-ben szerzett grófi rangot. A falu legérdemesebb birtokosa Kemény volt, aki idejének legnagyobb részét Nagysajón töltötte, és a templommal szemben levő kastélyban lakott. Királyi kamarás volt – ami mai terminológiával a pénzügyminiszteri beosztásnak felel meg –, többször megtette az utat Nagysajóról Bécsbe hatlovas hintón. Az általa – a 18. század végén – épített kastélyban a 20. század eleje óta iskola működik, napjainkban a helyi ipariskolának ad otthont. (Lenti képünkön ez az épület látható.) A 2009-es általános felújítás során az eredeti mintájára új tetőt kapott, azonban a helyreállításnak sok esetben áldozatul esett a belső történeti jellege. A nagysajói Kemény-ág kihalása után, a Bánffy grófok tulajdonában került másik kastély, amelynek utolsó tulajdonosa Bánffy Endre, aki az 1940-es években egy kártyajátékon elvesztette a kastély tulajdonjogát, ma a községi tanács hivatalai működnek.


A falu keleti részén, az egykori várdombon van egy Kerekdomb nevű határrész, ahol a XI-XII században várkastély állhatott. A török uralom alatt használták még a vár pincéjét. A szájhagyomány szerint olyan nagy volt, hogy szekerekkel be lehetett menni.

Szommer Katalin, Charta XXI. tag írja: „Sajnos, nem jártam még itt. A játék közben számomra ismeretlen helyeken járunk, de a helyzet mégis ismerős. Felvonul előttünk az egész magyar történelem. Köszönet érte!

Charta XXI./ Suzana Guoth, Kemenyinfo.hu, Wikipédia

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.