SEPSISZENTGYÖRGY – Finn és észt kulturális kapcsolatok – BALASSI INTÉZET

2020. február 21-én, pénteken 17 órai kezdettel kerül sor a Balassi Intézet, Magyarország Kulturális Központja szervezésében Dr. Sirató Ildikó  Finn és észt kulturális kapcsolatok című előadására, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében.

A Bod Péter Megyei Könyvtár épülete – Fotó: Andrei Stroe

Sirató Ildikó magyar színház- és irodalomtörténész, tanár az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárának vezetője, a veszprémi Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara Irodalom- és Kultúratudományi Intézete Színháztudományi Intézeti Tanszékének egyetemi docense, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Irodalomtudományi Doktori Iskolájának témavezető oktatója.

Kutató-, oktató és színházi munkával 1990 óta foglalkozik. Mesterfokú bölcsészeti tanulmányait Budapesten, az ELTÉ-n 1989-ben és 1990-ben fejezte be, PhD fokozatát a Szegedi Tudományegyetemen 2005-ben szerezte meg. Több idegen nyelvet használ felső, illetve középfokon (finn, orosz, angol, német, észt, svéd). Főbb kutatási területei a 19-20. század színháztörténete, a közép- és észak-európai színháztörténetek, a magyar mellett a finn, az észt, az orosz színjátszás történeti, összehasonlító és kortárs megközelítésben egyaránt, a gyermek- és ifjúsági színház, a zenés színház, a mozgás- és fizikai színház, a bábjátszás, a nemzeti színház intézménytípusának története, a színjátszás intézményi struktúrája, a színházi szociológia, a dramaturgia gyakorlata és elmélete, a drámatörténet és a kortárs drámairodalom, a műfordítás gyakorlata és tudománya, a drámapedagógia mint módszer… A Magyar Tudományos Akadémia I. Osztálya Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottságának, valamint Tánctudományi Munkabizottságának tagja, számos hazai, külföldi és nemzetközi tudományos szervezet tagja, a Színpad című szakfolyóirat szerkesztőbizottságának tagja, a Studia Theatralica könyvsorozat szerkesztője. Rendszeresen publikál tudományos és ismeretterjesztő tanulmányokat, tart előadásokat hazai és külföldi konferenciákon, vezet kurzusokat magyar és külföldi egyetemeken. Színházi, műfordítói tevékenységet folytat.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.