CHARTA XXI. – MAROSBOGÁT – KiMitTud (25.)

Románul Bogata, falu Romániában, Maros megyében, a Maros kanyarulatában, annak bal partján. Marosbogát község székhelye. Már a bronzkorban lakott település volt, első említése oklevelekben 1333-ból származik. A Trianoni békeszerződésig még túlnyomórészt magyar ajkú volt a település lakossága, 1992-ben egyharmadára csökkent. Össznépessége 1681, ebből 588 magyar (2011).

A Maroson két hídnak kellett állnia, hogy a római tábort meg lehessen közelíteni. Itt rengeteg római kori téglát találtak, és az kizárt, hogy ekkora mennyiséget csak úgy szállítottak volna ide. Sajnos sem a tábornak, sem a hidaknak még nem találták meg a kézzelfogható nyomát. Ezen anyagokból épülhetett a sok bogáti udvarház, sőt maga a románkori református templom is, amelynek a falában látni beépített római kori téglákat.

Marosbogátnak több nevezetessége is van. Egyik ezek közül az ún. Hazug híd. Varga József magyarázata szerint a híd onnan kapta a nevét, hogy sok részeg a közeli kocsmából hazafelé menet megpihent rajta, ahol sok hazugságot is elmondtak egymásnak az emberek. Ez Európa legrövidebb közforgalmi hídja, mindössze 4 méter, alatta pedig a legrövidebb alagút húzódik.

Varga József így emlékezik szülőfalujára: „Marosbogáton születtem, nevelkedtem. Itt e templomban, Bertalan József tiszteletes úr megkeresztelt, konfirmáltatott, feleségemmel megesketett. Szintén ebben a templomban Miklós István tiszteletes úr megkeresztelte a két lányomat. Nagyon szép emlékeket őrzök e helyről, ezért most is, álmaimban gyakran hallom harangjának zengő hangját, mely csábítóan engem mindig hazahív.”

A falu szülötte volt Fülöp Ferenc, aki 1956-ban megkapta a „Népművészet mestere” kitüntetést Budapesten. „Évtizedeken át tanította az amatőr és hivatásos együttesek táncosait a marosbogáti táncokra, a pontozóra és a csárdásra. Az 1970-es években a táncház-mozgalom fiataljai is megcsodálhatták egyszerűségét, az évek múlásával sem lankadó táncos kedvét.”

Charta XXI./ Suzana Guoth

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.