CHARTA XXI. – MAGYARBÜKKÖS – KiMitTud (23.)

Egyike azon magyar falvaknak, amelyek a feledés homályába merültek. Továbbá azon nagyon kevesek egyike, melyről a feledés után megint beszélnek. [2013] június 23-án szentelték újra az elhagyott falu, Magyarbükkös temetőjét, egyben emlékeztek a falut elhagyni kényszerülő családokra. A Vas megyei település – Csákánydoroszló része, amely Magyarország területén maradt – nem tévesztendő össze az Erdélyben levő azonos nevű Magyarbükkössel, amelyről külön fogunk írni a közeljövőben.

Magyarbükkös még virágzó falu volt a XIX. század végén. A II. világháború azonban mindent megváltoztatott. Határfalu lévén szigorú őrizetet kapott. Aztán egy őrült törvény megpecsételte a sorsát. A kollektív bűnösségre hivatkozva a sváb nemzetiségű családok kitelepítéséről döntöttek. Azonban a megszégyenítést nem várták meg az itt lakók, hanem a hét család 1946. május 26-án éjszaka mindenét hátrahagyva Ausztriába menekült.

A falut halálra ítélték. A vasfüggöny pont a falu és egyúttal a temető közepén húzódott végig. A temetőt még csak megnézni sem szabadott, nemhogy gondozni. A szeretteiket el kellett, hogy felejtsék mindörökre. Időközben a magyar lakosok is beköltöztek Csákánydoroszlóra, az utolsó ember 1958-ban hagyta el a falut. Magyarbükkös megszűnt létezni, a házak összedőltek, a temetőt felverte a gaz, a kőkeresztek eltöredeztek.

2011 novemberében egy civil szervezet sikeres pályázatot nyújtott be a LEADER-programba, és 3,5 M forintot nyert a temető és környékének rekonstrukciójára. A temetőhöz vezető egy kilométeres utat lekavicsozták, a temető és az út környékére dísznövényeket ültettek, padokat helyeztek ki, a temető közepére kopjafát faragtattak, emléket állítva a halottaknak és a menekülteknek. Horváth István csákánydoroszlói polgármester javaslatára egy jelképes hidat helyeztek a határra, amelyet az összetartozás és a szabadság hídjának is neveznek.

Charta XXI./ Schreiter Lászlóné Kövesdi Zsuzsánna, ill. Wikipédia és Vas Népe, 2013. június (58. évfolyam) 2013.06.25/146.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.