CHARTA XXI. – SZŐLŐSUDVARNOK – KiMitTud (21.)

Szerbül Банатски Душановац/ Banatski Dušanovac, németül Rogendorf, település Szerbiában, a Vajdaságban, a Közép-bánsági körzetben, Bégaszentgyörgy községben. A trianoni békeszerződés előtt Torontál vármegye Nagybecskereki járásához tartozott. Jelenleg Törzsudvarnok része.

A falut 1840-ben alapították. Annak a földnek a birtokosa, ahol a falu felépült, a német Rogen gróf volt, akiről a falut német nyelven Rogendorfnak nevezték el. Római katolikus temploma 1891-1893 között épült. Az eredeti lakosok németek és bolgárok voltak, akik Zvarnjak nevű településről költöztek ide, és akiknek Rogen gróf földet adott, hogy ott letelepedhessenek, és ennek fejében dolgozzanak az ő földjein. 1891-ben ezt a birtokot gróf Csekonjics vásárolta meg. Csekonjics gróf a hiányzó munkaerőt a környező falvakban élő magyarok betelepítésével oldotta meg. A szerbek betelepítése csak az első világháború végén kezdődött meg, pontosabban 1921-ben. Mintegy 3000 lakost telepítettek be a 8 ezer hektáros ártérbe. Az új lakosság betelepítésével a település neve Rogendorfról Dusanovac-ra változik ekkor, Dusan cár neve nyomán.

A 20. század harmincas éveiben itt általános iskola működött, de a Művelődési Minisztérium az 1932-ben kelt rendeletével a magyar tannyelvű tagozatot bezáratta.

1927-ben Vučen Bajić vezetésével a helyi agrárközösség 100 új ház építésére vonatkozó bejelentést tett közzé.

1933-ban vízügyi szövetkezet alakult, mégpedig azzal a céllal, hogy kiszárítsa a területet, és ezzel megakadályozza a lakosság elköltözését.

A Dunai Bánság 1934-ben jóváhagyta a Közös Alapból a Dusanovac-telep árkok ásására elkülönített pénz felhasználását. Ugyanebben az évben a bánsági hatóságok 360 000 dinárt hagytak jóvá Szőlősudvarnok/Banatski Dušanovac vízügyi szövetkezete javára, hogy azt fordítsa a meliorizáció kiépítésére a település árterében. Hamarosan Zvarnjak és Dusanovac települések összeolvadtak, ma Banatski Dvor közös néven ismertek.

1910-ben 821 lakosából 643 magyar, 66 német, 21 szerb, és 90 bolgár. Ebből 793 római katolikus, 24 görögkeleti ortodox volt. A legutóbbi népszámláláskor 1095 lakosa volt (2011).

Tekintse meg ITT a Charta XXI. interaktív térképét!

Charta XXI./ Schreiter Lászlóné Kövesdi Zsuzsánna

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.