SIMÓ MÁRTON – PISTA BÁCSI GOLFJA

A Golf népautó. Vagy majdnem. Annak idején a Bogár volt hasonló, bár azt mi nem használhattuk fénykorában olyan sokat és sokan, mint a világ szabadabb országaiban, mert ide alig jutott belőle. Megjelentek a dák-szekerek ’70 körül, muszáj volt azt kedvelni jobb híján. Néha hoztak be Skodákat, Ladákat, Trabantokat is, de az import talán húsz százalékot képviselt az országos gépkocsiparkból a létezett szocialista korban.

Nyugati autója néhány kiváltságosnak lehetett, meg azoknak a családoknak, amelyeknek rokonsága élt akkor a kapitalista álomvilágban, és hajlandó volt autót küldeni az itthoniaknak. A szerencsések diplomatáktól és külföldi egyetemistáktól vásárolhattak néha többé-kevésbé lehurbolt csodajárgányokat. Golfot is.

Mostanság mintegy 8,2 millió autó fut az országútjainkon, s ebből 6,4 millió tizenegy évesnél idősebb. A VW részaránya a teljes gépkocsiparkból 991 ezer körüli. Hogy az 1974 óta gyártott középkategóriás Golf-típusok hét generációját hány példány képviseli, az nem világos, de biztos, hogy több százezer, annak ellenére, hogy erősen fellendült a Dacia gyártása is újra, a jelentős tőkeinjekciók és a francia gyökerű Renault-konszern beavatkozásai hatására az elmúlt tizenöt esztendőben.

A Golf megbízható. Azzal kezdődik gyakran az autósélet, az úrvezetői státusz, hogy kimegy a gyermek Németbe, Olaszba, Ausztriába, netán Hollandiába, s szerez egy Golfot. Leggyakrabban így van ez most is. Ezek a másod- vagy harmadkézből vásárolt gépkocsik történeteket hordoznak. Mindig elhangzik egy-egy legenda, hogy idős házaspártól vették, ahol második-harmadik autó volt, csak bevásárlásra használták. Talán egy nyugdíjas tanítónő járt vele színházba. Vagy egy pap, aki akkor ment vele, amikor misézni járt hétvégeken a filiákba, s annyi. Roppant kevés elfogyasztott kilométerről, kiváló motorikus állapotról és sértetlen kaszniról beszélnek. Néha még azt is mutogatják, hogy tökéletes gyári állapotúak voltak, amikor hazadöngettek vélük. Hogy az üléseken is ott volt még a gyári fólia! Nem hiszem el. Azt sem feltételezem, hogy egy nyugati tulajnak az lenne az álma, hogy tíz-tizenkét év múltán eladhassa a járgányát, úgymond bagóért egy honfitársunknak.

De Pista bácsinak is Golfja van. Még 2003-ban gyártották. A széria utolsó darabjainak egyike. Úgy lett az övé, hogy miután az ifjabb Pista, azaz Istvánka letette, mert beszerzett magának egy Mitsubishi Lancert. Ez a Pista ettől függetlenül azért megmaradt a Volkswagen-márka szekértőjének. Mindent vállal, szerel, ami VW, de különösen imádja a Golfok teljes palettáját.

Egyébként én is Golffal járok. Hadd ne mondjam, hogy kiváló, igénytelen. Ilyen embernek való, mint én vagyok. Nem feszíteni kell vele, hanem mindennapi használatra alkalmas. Bőven jártam már véle százötvenezret, bár legalább ennyi volt benne, amikor megvettem. Itt-ott már eszi a rozsda. Mondják, hogy valósággal csámcsog a bádog belsejében. Motorikusan azonban jól bírja. Szűk hét litert fogyaszt százon az 1,6-os, de tudni kell, hogy 75 lovas. Nekem megfelel. Cserélni kellett karácsony előtt a jobb első sárvédőt. Mondta Pista, ez az Istvánka – végül is haver, a szomszédságban lakik –, s nagy készségesen ajánlkozott, hogy bízzam rá. Pár nap alatt kicserélte, s olyan bordó-metálra fújta-fényezte, hogy tökéletesen illeszkedett a többihez. Pont olyan lett, mint az öregebb Pistáé.

Jövök-megyek a gépkocsival a városban. Néha távolabbra is elmerészkedem, ha kell. Alig telt el két hónap a lakatolás óta, s egy helyen a sárvédő ledobta magáról a gittet és a festékréteget. Nem tudom, mi lehet az oka, de ez alatt megint ott az a fránya rozsda. Eszi, mint a fene, s mintha lyukadni akarna a szélén. Bezzeg a Pista bácsié nem! Nagyjából ugyanolyan az ő Golfja is, bordó metál, s ugyanott tartja télen-nyáron, abban a parkolóban, ahol én a miénket. Az övé vajon jobban bírná a gyűrődést és a klíma viszontagságait? Nem tudhatom.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.