MAGYAR SORS, MAGYAR TUDAT – CHARTA XXI.

A Charta XXI. Megbékélési Mozgalom 60. estje két egymástól teljesen eltérő szemszögből a magyar identitással foglalkozik következő estjén. Először egy „86 éves gyermek” segítségével élik majd át a jelenlevők az 1938-as és 1944-es felvidéki impériumváltást.

Simonyi Mária történelemtanár ugyanis a bécsi döntés után négy évesen élte át a magyar katonák bevonulását az Érsekújvár közeli Udvardra. Magyar öntudatra nevelő iskolában tanult meg írni, de még mindig kisgyerek, amikor vége lett a rövid életű Trianon-revíziónak. Leírta és most elmondja a jelenlevőknek és az utókornak gyerekkori emlékeit, amelyet oly sok éven át hangosan nem tudott megosztani senkivel.

Harangozó Imre (1965) néprajzkutató, tanár, az Ipolyi Arnold Népfőiskola alapító elnöke. Az elmúlt közel négy évtizedben bejárta szinte az egész magyar nyelvterületet. Sok gyűjtőúton vett részt Erdélyben, Moldvában és a Bánátban, de a Zoboralján és a palócok körében és az alföldi pásztorok világában is – Fotó: Jadespirit.hu

Ezt követően azoknak a magyaroknak az életbe tekinthetnek bele, akiknek a sorsát nem érintették határmódosítások, de akiknek naponta meg kell küzdeniük magyarságukért, nyelvük megtartásáért. Hogy mit is jelent magyarnak lenni, hogyan lehet megmaradni idegen környezetben, állami és egyházi ellenszélben, erről hallanak majd Harangozó Imrétől. Ő egyike azoknak a néprajzosoknak, akik nagyon fiatalon kezdtek el Moldvába járni, olyankor, amikor annak számos kockázata volt.

A csángók sorsát megismerni fájdalmas élmény. Az anyaországi magyar, ha csöppnyi együttérzés van benne, szégyenleni kezdi a maga jó sorsát, miközben távolra szakadt véreknek minden olyanért meg kell küzdeniük, ami a tömbben élőknek természetes. Jóérzésű ember azok nevében is megköveti őket, akik régen megfeledkeztek róluk, s nemzeti öntudatukat is kezdik levetkőzni, azt, amit Csángóföldön féltett kincsként őriznek.

Ilyenkor megkérdezhetjük magunktól: adtunk-e valaha hálát azért, mert magyar nyelvű istentiszteleten vehettünk részt?

Program

Simonyi Mária: Magyar novella – 1938.
Harangozó Imre: Bevezetés a csángók világába
Hozzászólások, kérdések

A belépés ingyenes, a műsort a Bonum TV élőben közvetíti. (Fogható kábelen vagy az interneten (katolikus.tv). A televízió nézőit biztatjuk, hogy emailben (info@chartaxxi.eu) vagy sms-ben (+36-20-2715600) szóljanak hozzá, kapcsolódjanak be a 3. pontba.

A Charta XXI. Egyesület 2020. február 13-án 18 órakor tartja a 60. estjét, a megszokott helyszínen, a Párbeszéd Házában (Budapest VIII., Horánszky u. 20).

A Charta XXI. közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.