CHARTA XXI. – KISPULYON – KiMitTud (18.)

Neve románul Puini. Település Romániában, Kolozs megyében. A megye keleti részén, Kolozsvártól 53 km-re, Szamosújvártól 30 km-re, Vasasszentegyed, Vasasszentgothárd, Omboztelke és Cege közt fekszik. Községközpontja Gyeke. 1265-ben Polon néven említik először.

Középkori katolikus lakossága a reformáció idején felvette a református vallást. 1603-ban Giorgio Basta katonái pusztítják el a települést, melynek következtében csak 5 lakos marad életben. Már a reformáció előtt kőtemploma van, amelyet később is többször említenek: 1622-ben, 1643-ban, 1754-ben. 1839-re romlásnak indul. Javítására gyűjtést szerveznek és 1842-ben fel is újítják. A gyülekezet ónkancsója 1654-ből származik.

A trianoni békeszerződésig Szolnok-Doboka vármegye Kékesi járásához tartozott. 1910-ben 455 lakosából 276 magyar és 179 román volt. 2002-ben 123 lakosa volt, melyből 70 román, 52 magyar és 1 cigány nemzetiségűnek vallotta magát. Jelenleg 121-en lakják, akik közül 26 magyar.

Megemlítendő a Natura 2000 ROSCI0099 Csukás-tó-Szék-Kispulyon-Bonchida körzetében egy nagyon heterogén terület, amely magába foglal nedves (lápos,mocsaras) területeket, természetes tavakat és tavacskákat, valamint legelőket, réteket, nádasokat és erdőket. Védelmet élvező fajok élnek: a Sárgahasú unka (Bombina variegata) és Vöröshasú unka (B. bombina), két bogárfaj, Nagy szarvasbogár (Lucanus cervus) és a Szarvas ganéjtúró (Bolbelasmus unicornis), és három növényi faj: Piros kígyószisz (Echium russicum), Tátorján (Crambe tataria) és Fénylő zsoltina (Serratula lycopifolia).

A cegei tó – Fotó: Csupor Jenő

Összességében ez az élőhely magába foglal 670 különböző növényi fajt, ezen belül helyi fajokat és alfajokat, mint az Astragalus exscapus ssp. transsilvanicus és a Búzavirág (Centaurea ruthenica), amelynek csak két populációja van az egész Európai Unióban. A térség idegenforgalmi hasznosítása ökoturizmus céljaira jelen pillanatban is igen látványosan alakul. Évről-évre új elképzelésekkel jelentkeznek a civil szervezetek és a vállalkozók.

Címképen: a kispulyoni iskola – Fotó: Diaszporalapitvany.ro

Források: Wikipédia, illetve Deltatransilvaniei.ro

Élő Székelyföld Munkacsoport

ERDÉLY DELTÁJA – a helyi közösségek bevonása a Füzes-vízgyűjtő medence nedves területeinek a menedzselésébe

A Charta XXI. aktivistái által készített Google interaktív térképén ITT rákereshetünk mind a 366 településre, amely a vetélkedőben szerepel!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.