CHARTHA XXI. – MAGYARSZARVASKEND – KiMitTud (16.)

A település neve 1910-ig Szarvaskend volt, román neve Cornești (korábban Chendu), falu Romániában, Erdélyben, Kolozs megyében, az azonos nevű község központja. A 2011-es népszámláláskor 227 lakosa volt, ebből 64 magyar. A település a Töki-patak völgyében fekszik. Nevét a Kend családról kapta, aki a település birtokosa volt. A 17. században a Haller és a Bánffy, a 18. században a Diószeghy család birtokolta. Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a XIV. századból származnak.

Polgármesteri hivatal – Fotó: Gheorghe Tare

A középkori tiszta katolikus lakosság a reformáció idején reformátussá lesz, a templommal együtt. 1725-ben Apor László és Kapi Teréz a félig rommá lett templomot visszaszerzik és megszervezik a katolikus plébániát.

Az egymás szomszédságában fekvő Lózsárd, Mórót, Magyarszarvaskend, Alsótök, csupa olyan település, ahol már szinte nincsenek is fiatalok. A falvak kihaltak, alig lehet találkozni emberrel. Régen ez nem így volt. Ha az ember végigment a falun, nem győzte emelgetni a kalapját, emlékeznek vissza az idősek. Ma az a néhány ember, aki még lakik az említett falvakban, bezárkózik a házába, ritkán lép ki onnan. Megművelt területet is már nehezen lehet találni. Régen a templom mellett volt iskola és óvoda is. Ma nincs. Autóbusszal szedik össze azt a néhány gyereket, és viszik egy közeli településre román vagy magyar iskolába. Lelkészük többnyire nincs, de ha jön is oda valaki szolgálni, rövid időn belül el is megy. Ott még román-magyar ellentét sincs, hiszen az emberek nemzetiségtől függetlenül egymásra vannak utalva.

Nevezetességei

Római katolikus templomát 1725-ben építették, román stílusú szentéllyel, Az oltárt Anton Schuchbauer készítette, a barokk korszak egyik legjelentősebb kolozsvári szobrásza.
Tioltiuri Fatemplom
Az 1437-es Bábolnai parasztfelkelés emlékére állított emlékmű.

Címképen: a helyi római katolikus templom – Fotó: Wikipédia

Charta XXI./ Suzana Guoth

Élő Székelyföld Munkacsoport

https://www.google.com/maps/d/viewer?ll=48.098433865696094%2C24.270804016440252&z=6&mid=1jUvcZ1F6qdtIozwIYwQLpzRMTB2CumFK&fbclid=IwAR1YUUPBDC92oW9W7Iyx0883z46Lhh-5UZGPgGGcrIm-LyJu2PTdRYnHCPE

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.