KOROND – Színvonalas rendezvénnyé fejlődött – V. ÍZIG-VÉRIG DISZNÓTOR FESZTIVÁL

Cigányzene fogadta a vendégeket Korond központjában szombaton reggel az ötödik Ízig-vérig Disznótor Fesztiválon. A sült hús és tepertő illata az egész teret belengte, és aki arra járt, biztosan nem bánta meg: jóllakottan és jó élményekkel, megelégedve távozott. Idén is kiváló hangulat fogadta a helyi polgármesteri hivatal által ötödik alkalommal megszervezett disznótor fesztivál látogatóit: elvegyülhettek a kisebb csoportokban beszélgető, jó kedvvel koccintgató férfiak társaságában, akik már feldolgozták a reggel hétkor levágott disznókat és nézelődhettek az üstök körül sürgölődő asszonyok között, akik a véres-májas töltéssel bíbelődtek.

Tíz csapat nevezett be a versenybe, a tizenegyedik versenyen kívül vett részt, ugyanis ők jótékony célra fordítják a bevélt. Többnyire a helybéli egyesületek érkeztek a versenyre, idén viszont két külsős csapat is benevezett: a Brassó megyei Tatrang, illetve Magyarországról Seregélyes település csapata. A benevezés fontos feltétele volt a sátrak díszítése, dekorációja, amelynek tükröznie kellett a csapatok arculatát, hovatartozását. Az önkormányzat biztosította a levágandó jószágokat, amelyet mindenki saját sátrában dolgozott fel.

A versenyre a hagyományos lecsipecsivel, korhelylevessel, véres-májassal és kolbásszal lehetett benevezni, emellett mindenki készített valamilyen különlegességet: hagymásvért, toros káposztát, főtt agyat… – mondta el megkeresésünkre Miklós Johanna szervező. Azt is megtudtuk, hogy az abásfalvi cigányzenekar örök viszszatérő, évek óta ők szolgáltatják a jó zenét és jó kedvet a fesztiválon, ugyanakkor a kosteleki Vaszi Levente, a Felszállott a páva közönségdíjasa is alapembere, műsorvezetője évek óta a rendezvénynek. A jó hangulathoz a pálpataki Csezege néptáncegyüttes, illetve a Korondi Fúvószenekar is hozzájárult. Kuriózumként idén a Demény Elemér által vezetett kecseti Lófő Lovasudvar gyermekcsapata is beszállt a versenybe.

A nagy látogatottságnak örvendő, és a település életében is jelentős eseménynek számító disznótororra rendszerint meghívják a magyarországi testvértelepülések – Szabadegyháza, Veresegyháza, újabban Kisszékely – küldötteit, akik örömmel vesznek részt a mulatságon.

– Olyan közösségépítő jelleggel, hagyományőrző üzenettel rendelkezik ez a rendezvényünk, ami átadja a fiatalabb generációnak azokat a tradíciókat, amelyeket az őseink folytattak. Ezek a fajta rendezvények mindenki számára fontosak, ilyenkor elfelejtjük a bút, bánatot, problémát, összegyűl a család, találkozunk barátainkkal, ismerőseinkkel, a testvértelepülések küldötteivel.

Fontos üzenet a következő generációnak, hogy fennmaradni Székelyföldön csak akkor lehet, ha hagyományainkat megőrizzük, mert e nélkül nincs jövőnk – mondta Katona Mihály, Korond polgármestere. A polgármestertől megtudtuk, Korondon még mindig hagyományos módon szúrják meg a disznót, de erről a mozzanatról nem töltenek fel fényképeket a világhálóra.

A zsűri tagjai – Gyarmati Dezső, az ATI Cream igazgatója, Geréb Péter, Farkaslaka alpolgármestere és Bencze Zoltán, a Farmer húsüzlet ügyvezetője – több kategóriában díjazták a részt vevő csapatokat.


Díjazottak

Fogópálinka – Szigetlakók; Szúrás – Seregélyes; Lecsipecsi – Tartrang; Korhelyleves – Atyha; Véres-májas – Korondi Fúvószenekar; Kolbász – Korondi Turisztikai Egyesület; Díszlet – Lófő Lovasudvar gyerekcsapata; Hangulat – Korondi Önkéntes Tűzoltóság; Leglelkesebb csapat – Korond Község Önkormányzata; Legszínesebb csapat – korondi szakközépiskola; Legnagylelkűbb csapat – Ágyúsok; Különdíj – Lófő Lovasudvar gyerekcsapata.

Simó Márton felvételei

Nagyálmos Ildikó/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.