CHARTA XXI. – BEODRA – KiMitTud (13.)

Neve szerbül Ново Милошево/ Novo Miloševo, falu Szerbiában, a Vajdaságban, a Közép-bánsági körzetben, Törökbecse községben. Két település, Beodra és Karlova egyesülésével jött létre.Beodra lényegesen korábban jött létre, mint Karlova. Karlova (III. Károly szerb királyról) Mai szerb nevét egy második világháborús hősről kapta.Törökbecse településtől északkeletre, tőle 18 km-re található. Ez a falu a lakosainak száma szerint a község második legnagyobb települése.

Beodrát elkerülik a fontos közlekedési főútvonalak. Első aszfaltos útja 1969-ben épült, ám jelenleg már összeköttetésben áll minden fontos településsel, és ezzel a hátrányos földrajzi helyzete jelentősen javult.

Karátson Andor kastélya (1905 k.) – képeslap

A hely a 14. századtól kezdve gazdag családok birtoka lett, akik gyakran váltották egymást. 1461 és 1482 között, Mátyás király idején két Beldre nevű települést is említenek. Az egyik a mai Beodre településtől északabbra feküdt, és Beldreseg/Boldreszeg néven ismerték. Ez a mai Dragutinovo. A Szerb-Horvát-Szlovén királyság megalakulása előtt Karlovo nevet viselte. Érdekes, hogy a törökök ezt a területet érintetlenül hagyták, ami valószínűleg a falut körülvevő mocsaras vidéknek köszönhető. Ám a 17. században ezek a települések teljesen elnéptelenedtek, akkor nincs is róluk említés.

Karátson Jenő kastélya 1810 k. – képeslap

1717 után magyarok és szerbek települtek be, többnyire határőrök. A magyarok tömeges betelepedése 1781-ben kezdődött, amikor az itteni birtokokat Karácsonyi Bogdán vásárolta meg. 1805-ben megkezdődött a németek betelepülése is.

1805-ben Beodra városi rangot kap, évi földvásár rendezési joggal. A 19. század második felében gőzmalommal, téglagyárral, és vasúti állomással gazdagodik a település.

Az 1910-es adatok szerint Beodra egy 754 házzal és 4600 lakossal rendelkező kisváros, szerb többséggel (2241), 1623 magyarral és 736 némettel.

Az egykori magtár épülete

1855 és 1870 között a várost kétszer is árvíz sújtotta. 1863/64-ben nagy éhínség pusztított, majd a kolera tizedelte a lakosságot. Mindezek ellenére gazdasági szempontból sokat fejlődött. A 20. század elején már több mint 5700 lakosa volt, ebből 5555 szerb és 180 magyar.

Beodra/Novo Miloševo a lakossága száma szerint mind Bánát, mind a Vajdaság legnépesebb településeinek a csoportjába tartozik. Az 1921-es népszámlálási adatok szerint 9850 lakosa volt. A második világháború befejezése után a németek helyére az elpusztult települések szerb lakossága költözik be.

Az 1948-as népszámlálás alapján már 9536 lakosa volt, majd megindul a népesség csökkenése: 1961: 9276, 1971: 8.552, 1981: 7.081. A fő ok az elköltözés a városokba, ipari központokba, mert a fiataloknak nem nyújtott a település elegendő munkaelehetőséget. A legutolsó adatok szerint 5848 szerb, 1613 magyar, és 345 roma, 995 egyéb nemzetiségű él itt.

A szerb ortodox templom

A pannon típusú település rendezett, sok parkkal, fasorral, virágággyal, hat második világháborús emlékművel és 18 emléktáblával. Van kiépített vízvezetéke, stadionja tribünnel, egyéb sportlétesítménye, ifjúságháza, mozija és korszerű rendelőintézete. Az oktatási-nevelési intézetei közül kiemelkedik az óvoda, az általános iskola, ahol nagy figyelmet fordítanak a nemzetfelszabadító háborúra és az irodalomoktatásra, valamint a szakmunkásképző iskola.

A falu híres szülöttei közül kiemelkedik Đorđe Joanović (1871-1923) orvos, az orvostudományok doktora, tudós, egyetemi tanár, anatómiai patológus, a Belgrádi Orvostudományi Egyetem alapítója.

Beodra nevezetességei

Bűnbánó Szent Mária Magdolna római katolikus temploma 1838-1842 között épült
Traktormúzeum (Muzej Žeravica)
Karátsony-kastély (nem látogatható)

Címképen: a Karátson Andor-féle kastéely (nem látogatható) – Fotó: Zoran Cvetkovic

(Dr. Milan I. Bajić professzor szerb nyelvű publikációja alapján állította össze Suzana Guoth/ Charta XXI. tag.)

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.