CHARTA XXI. – APÁCA – KiMitTud (12.)

Románul Apața, németül Geist, latinul Monachalis, szászul Gist. Községközpont Romániában, Brassó megyében. Sepsiszentgyörgytől 22 km-re északnyugatra, Brassótól 35 km-re északra, az Olt bal partján fekszik. Magyar lakosainak száma 1093 (2011).

Virt László (1954) Történész, szociológus – Fotó: Tkk.ujs.sk

„Amikor 1983 nyarán a vargyasi Sütő Levente bútorfestő népművésszel gyalog jártuk be Erdővidéket, Vargyastól Apácáig gyalogoltunk. Betértünk egy körülbelül 80 éves bácsihoz, leültetett egy helyiségben, melyben volt egy asztal, négy szék és a sarokban egy pár csizma, amit vasárnap felvett. Kitette az asztalra a megélhetését: juhtúrót, szalonnát és egy darab kenyeret, amit mindenképpen egy héten belül vásárolhatott a boltban, mert hetente vittek oda kenyeret.

Sütő Levente Lehel polgármester egy százötven éves omladozó ház előtt szülőfalujában, Vargyason (2019) – Farkas Antal felvétele

Megkérdeztük, hogy mire van szüksége, mit hozzunk? Könyökére támasztotta a karját, fejét a tenyerébe tette és pár másodpercig gondolkodott. Ezt követően mondta: – Egy kaszakő má’ kéne, me’ a régi elkopott. Ha a fenti kérdést az akkor névházassággal repatriálni készülő kolozsvári értelmiség bármely tagjának feltettem volna, akkor mindjárt sorolják a pesti slágercikkeket, amit amúgy a repatriálásuk után megvehettek. Nem mondtam el nekik, hiszen csak megmosolyogták volna az általuk együgyűnek gondolt embert. Mert ez a bácsi, ott Apáczai Csere János falujában, filozófiai mélységű választ adott azzal, hogy 1-2 másodperc alatt végiggondolt egy folyamatot. Mert 1. Ha van kaszakő, akkor meg lehet fenni a kaszát; 2. Ha éles a kasza, akkor le lehet vágni a sarjút; 3. Ha le van vágva a sarjú, akkor van mit enni a néhány kecskének és birkának; 4. Ha van mit enniük, akkor neki is került juhsajt, juhtúró, kecskesajt, tej; 5. A birkák még valamennyi öltözéknek valót is kiadnak; 6. Ha jól esznek az állatai, akkor jövőre lesznek bárányok és kecskeollók – ezzel pedig akár évekre fenntartja az élet folyamatát. Amit a bácsi kitett az asztalra, az maga az élet volt, a maga körforgásában. És ezt ő két másodperc alatt végiggondolta. Az “értelmiségi” szószaporítás képtelen arra a bölcsességre, mint amit Apáczai Csere Jánosnak a körülbelül 6 osztályt végzett falubelije végiggondolt. Még azon a nyáron megkapta a kaszakövet!”

Kakaslövésre induló menet Apácán – Fotó: Petofiprogram.hu/Zs. Nagy Bernatte

Charta XXI./ A Wikipédia és Virt László történész-szociológus, Márton Áron-kutató

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.