CHARTA XXI. – ZSEMLÉR – KiMitTud (11.)

Garammenti kistelepülés a Nyitrai kerület Lévai járásában, a mai Szlovákiában, neve szlovákul Žemliare. A község szerepel a garamszentbenedi apátság 1075. évi alapítólevelében, később az esztergomi káptalan birtoka. A trianoni döntés után Csehszlovákia, majd 1938 és 1944 között Magyarország része volt. „Nevét Zemlér, Zsemjér, Zsemlét és tótul Zamláre alakban találjuk említve az idők folyamán. Katholikus temploma 1806-ban épült és 1838-ban renováltatott. A község postája Nagysájó, távírója és vasúti állomása Léva” – olvassuk Bars megye leírásában (Magyarország vármegyéi és városai, 1903).

A római katolikus templom – Fotó: Wikipédia

Zsemlér település neve bevonult a történelembe is, az itt kötött békét „zsemléri fegyverszünet” néven tartják számon. Az 1541-ben három részre szakadt Magyar Királyságból 1861-ben egy újabb rész szakadt ki, mégpedig a törökök által Orta Madzsarnak – Közép-Magyarországnak – nevezett északkeleti vármegyék, melyek gyakorlatilag a mai Szlovákiával azonos területek, és amelyeknek fejedelme török segítséggel a Habsburgok ellen harcoló és sorozatos győzelmeket arató protestáns Thököly Imre lett. Ám a törökök veresége után Thököly rövid uralkodása megszűnt. 1682. október 18-án itt, a Hont vármegyei Zsemléren táborozó Thököly Imre előzetes fegyverszünetet kötött I. Lipót császár megbízottjával, s visszaadta a császárnak az általa még szeptemberben meghódoltatott bányavárosokat.

Thököly Imre fejedelem

A templom védőszentjét gyönyörű barokk oltárkép ábrázolja: Szent László csodát művel: a sziklából vizet fakaszt. Az olajfestmény eredeti alkotás. A kép bal alsó sarkában tisztán kivehető: az olasz származású Joseph Zannußi festette 1805-ben Nagyszombatban. A katolikus egyház Szent Lászlóban a csodatévő harcos szentet és a sikeres országépítő uralkodót tisztelte. A vászonra festett olajfestmény fő alakja Szent László, aki mint Mózes a pusztában, vizet fakasztott a kősziklából a katonáinak. A festmény bal alsó sarkában kicsit jobbra döntve a 19. század eleji magyar címer látható. A zsemléri oltárkép nagy kincs egy kicsi falu templomában.

A kitelepítésre emlékeznek – Fotó: Ma7.sk

A Beneš-dekrétumok alapján 1947-ben 28 magyar családot, azaz 106 személyt kényszermunkára erőszakkal Csehországba deportáltak, amely szomorú esemény emlékére 2007. szeptember 30-án márvány emléktáblát avattak, s azóta minden esztendő szeptemberének utolsó vasárnapján itt összegyűlnek a helyiek és az elszármazottak. A táblán a következő felirat olvasható: „SOHA TÖBBÉ! 1947-48-BAN MEGHURCOLT ÉS KITELEPÍTETT 28 MAGYAR CSALÁD EMLÉKÉRE KÉSZÜLT. A KITELEPÍTÉS 60. ÉVFORDULÓJÁRA. ZSEMLÉR 2007. A márványtábla mellé később egy tablót helyeztek el, amely az utókor számára őrzi a deportált családfők fényképeit. „Tízéves voltam, amikor a -20 fokos januári fagyokban minket is elvittek Csehországba; a hat hónapos öcsém sem maradhatott otthon. Ahogy rendszerint a többiek is, két évet töltöttünk ott. Nekünk szerencsénk volt, hogy üres volt a házunk, amikor visszatértünk” – emlékezett vissza a tablókészítés ötletgazdája, id. Gubík László.

A tabló leleplezése – Fotó: Ma7.sk

Népessége a következőképpen változott az idők során: 1890-ben 368-an lakták – ebből 278 magyar és 88 szlovák –, 1900-ban 361 főből 350 magyar, 11 szlovák, 1930-ban 373 lakosa volt – 174 magyar és 195 csehszlovák (!) –, 1941-ben 360-ból 353 magyar, 4 szlovák volt, 2001-ben 163, 2011-ben 167, jelenleg mintegy 154 ember él itt, a magyarok lélekszáma megközelítően 120 fő.

A Charta XXI./ Schreiter Lászlóné Kövesdi Zsuzsánna közlése, illetve a Wikipédia nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.