CHARTA XXI. – ZSITVAÚJFALU – KiMitTud (8.)

Szlovákul Nová Ves nad Žitavou, község Szlovákiában, a Nyitrai kerületben, a Nyitrai járásban. 1890-ben 941 lakosából 729 szlovák, 171 magyar, 34 német és 7 egyéb anyanyelvű, 1900-ban 987 lakosából 779 szlovák, 182 magyar, 24 német és 2 egyéb anyanyelvű volt. 1910-ben 1161 lakosából 791 magyar, 358 szlovák, 10 német és 2 egyéb anyanyelvű.2001-ben 1294 lakosából 1281 szlovák, 5-5 magyar és cseh, 1-1 német és ukrán volt, 2011-ben 1333 lakosából 1241 szlovák, 2 cseh, 1-1 német, lengyel és orosz és 87 ismeretlen nemzetiségű.

A Klobusiczky-kastély – Fotó: Igor Marhevský / Wikipédia

„Magyar és tót kisközség, 987 róm. kath. vallású lakossal. E község határában feküdt az elpusztult Jókafalva. Hajdan Ghymes várának tartozéka volt. 1355-ben egy becsülevélben Wyfalu alakban találjuk a nevét. 1565-ben a Tapolcsányi család a birtokosa. Később a maróti uradalom egyik községe lesz, de azután több birtokosát ismerjük, mint a Timon, gróf Berchthold, a báró Szörényi, báró Weisz és a gróf Nyáry családot. Klobusiczky Jánosnak és Szlávy József örököseinek van itt nagyobb birtokuk. Klobusiczky János két, emeletes kastélya közül az egyiket a gróf Berchthold család építtette, a másikat pedig 1872-ben mostani tulajdonosa, ki az új kastélyban lakik, mely kiváló ízléssel van berendezve. Előcsarnokában érdekes fegyver- és nagyon gazdag agancs-gyűjtemény van, étkezőjében pedig érdekes porczellánés majolika-tárgyak. A községben levő harmadik kastélyt a báró Szörényi család építtette és ez most a Szlávy örökösöké. Itt halt meg 1900. aug. 8-án Szlávy József koronaőr. Kath. temploma 1780-ban épült. A községnek van postája, távirója ós vasúti állomása.”(Magyarország vármegyéi és városai, 1903)

A Zsitva-folyó középső szakaszán helyezkedik el, északi szomszédja Szelepcsény, ott született Szelepcsényi György esztergomi érsek, aki a törökellenes szövetségen dolgozott. Ő győzte meg Sobieski János lengyel királyt, hogy legyen a szövetség tagja. A nyugati szomszéd falvai, már a Zsitva túlsó partján (Nyitra megyében – Zsitvaújfalu Bars megyei) Nagyhind és Kishind. Vikár Béla még a XIX. század végén itt gyűjtötte az A csitári hegyek alatt című népdalt. Ezt majd az 1910-es években Kodály a Zobor-hegy alatti Alsócsitáron is begyűjti.

Charta XXI/ Virt László, Schreiter Lászlóné Kövesdi Zsuzsánna

Címképen: a település római katolikus temploma

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.