EMKE – Egy életmű foglalata – KOLOZSVÁR

Szerdán, 2020. január 29-én, 18.30 órától kerül sor Szenik Ilona 2019-ben megjelent népzenei gyűjteménye bemutatására. A magyar-román-angol nyelvű kiadvány DVD-melléklete 4441 dallamváltozatot, 3731 hangklipet, 2653 kéziratoldalt, 77 fotót, 1 térképet tartalmaz.

A kötet az Avas, Szamos mente, Szilágyság, Bihar, Kalotaszeg, Mezőség, Maros-Küküllő vidéke, Felső-Maros mente, Székelyföld, Moldva tájegységekre, valamint az alábbi műfajokra tér ki: világi és egyházi dalok, balladák, népszokások dallamvilága, hangszeres táncdallamok stb.

Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

A Román Akadémia Kolozsvári Folklór Archívuma, az MTA BTK Zenetudományi Intézet és a Hagyományok Háza gondozásában 2019-ben megjelent kötetet Pávai István és Gergely Zoltán népzenekutatók szerkesztették, bemutatja Richter Pál zenetörténész.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!


 

Szenik Ilona (1927-2019)

A szerző az erdélyi népzenekutatásnak az 1950-es évektől kezdve tevékenykedő nagyjai (Jagamas János, Almási István, Kallós Zoltán) közé tartozik. Munkásságában a gyűjtés, felsőfokú oktatás és tudományos feldolgozás harmonikus egységet képezett. Kolozsvári zeneakadémista diákjai közül hivatásos népzenekutatók és műkedvelő gyűjtők kerültek ki, akik tőle tanulták a csoportos gyűjtőmunka módszerét, a népzene lejegyzésének és tudományos értelmezésének módozatait. Bartók után ő az a magyar népzenekutató, akinek román népzenei kutatásait a román etnomuzikológia messzemenően elismeri és kiemelkedőnek tartja.

Teljes népzenei gyűjteményének kiadását legidősebb és legfiatalabb népzenekutató tanítványa, Pávai István és Gergely Zoltán szerkesztette. Bemutatja Richter Pál, a BTK Zenetudományi Intézet igazgatója.


Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.