CHARTA XXI. – ÜRMÖS – KiMitTud (5.)

Románul Ormeniș, németül Ermesch, falu Romániában Brassó megyében. Ott fekszik az Olt bal partján, abban a könyöktörésben, melyet a folyó — addigi dél-észak irányú folyását Ágostonfalvánál kelet-nyugatira váltja.

Orbán Balázs nagy művében pár sornyi adatot közöl csupán. Uzoni Fosztó István kéziratos egyháztörténetében talált feljegyzés szerint az ürmösi unitaria ecclesiát Nagyteremi Sükösd György alapította, kinek 1631-ben kelt testamentum-leveléből kitűnik, hogy Urmösön már sok éve virágzik az „unitaria religia”. Ez a munka említi azt is, hogy 1639-ben a nyárádszentmártoni zsinaton válóper ügyben szó esik Ürmösi György unitárius papról.

A Központ

Az utóbbi kétszáz esztendőről megbízható források, az egyházközség jegyzőkönyvei, állanak rendelkezésre, melyek segítségével 1770-től végigjárható máig a történelmi út.
Idősebbek körében elevenen él az a hagyomány, hogy Ürmöst I. Rákóczi György fejedelem adományozta, hűséges udvari szolgálatai jutalmazásaként, 1642-ben Maurer Mihálynak, akinek felesége Petrichevich Horváth Mária volt.

Az említett jegyzőkönyvek tanúsága szerint tényleg ez a Szepességből beszármazott Maurer család volt Ürmös földesura, illetve az egyházközség patrónusa, egészen a jobbágyfelszabadulásig.

Az ürmösi Maurereket Ferencz József Unitárius Kis Tükör c. művében „a között a 8 főúri család között említi, amelyek a nehéz 300 esztendő” alatt is megmaradtak unitáriusoknak. E család egyes ágai beházasodás következtében később kiváltak. Unitárius tagjai, mint világi vezetők, az egyházkör megszervezésétől (1665) a Felső-fehéri Egyházkör felügyelőgondnoki tisztében egymást követték. Egyházi főgondnokaik sorában is több ürmösi Maurer szerepel: Sámuel 1771-86; László 1786-89.

Annak az Ürmösnek arcán, melyet 1770-től máig az egyházi jegyzőkönyvek segítségével látunk, végigkísérhető néhány erős jellemző vonás: hűség, nyers erő, életrevalóság, növekedés, építés.

Charta XXI/ Schreiter Lászlóné Kövesdi Zsuzsánna

Unitárius templom

Brassótól 40 km-re északra az Olt bal partján fekszik. Az addig hozzá tartozó Ágostonfalva 2004-től önálló község. A falu határában a Töpe nevű helyen vár volt. A középkori falu az Olt kanyarjában feküdt. Unitárius, ortodox temploma és római katolikus kápolnája van. A falu központjában levő kastély a hagyomány szerint I. Rákóczi György vadászkastélya volt. Határában a Töpe-patak völgyében barlang és kőfülke található. A trianoni békeszerződésig Nagy-Küküllő vármegye Kőhalmi járásához tartozott. 1910-ben 1545, túlnyomórészt magyar lakosa volt, 1992-ben 1804 lakosa volt, ebből 877 magyar, 535 cigány, 387 román és 5 német. Jelenleg 1976 lakosa van, akik közül 751 magyar. (A Wikipédia nyomán)

Ürmösi utca napjainkban – a korszerű igénytelenség jegyében épülő új házzal

Címképen: reneszánsz loggia Ürmösön – Albert Levente felvétele

Élő Székelyföld Munkacsoport

Farsangoló Ürmös

Ürmösi szomszédolás

A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS ÉVE – 2020

Ki Mit Tud? – a Charta XXI megbékélési mozgalma mentén

Benne vagyunk, máris megkezdődött a Trianont követő századik esztendő. A Magyar Országgyűlés törvénybe foglalta, hogy e gyászos évfordulóra a nemzeti összetartozás jegyében emlékezünk. Közösen. Együtt. Határtalanul.

Megismerkedtünk a Charta XXI megbékélési mozgalom egyik kapcsolódó kezdeményezésével. A játék vagy verseny, de nevezhetjük „önismereti/ önbecsülési vetélkedőnek is”, abból áll, hogy a Charta XXI munkatársai kiválasztottak 366 határon túli települést. Az év minden napjára jutna egy, de ők egy kicsit gyorsítanak: december 15-én indították, s szeretnék június 4-éig befejezni a sorozatot. Ily módon minden nap 2-3 településnév és rövid ismertető kerülne sorra.

A megszerzett tudás örömén túl a legjobb hozzászólókat a sorozat végén jutalmazzák: a verseny százezer forint összdíjazású lesz. Ez a Charta XXI alapötlete. Ehhez a Hargita Népe és az Élő Székelyföld Egyesület külön könyvjutalmakkal járul hozzá.A versenybe bármikor be lehet kapcsolódni Facebook-tagoknak, csak vissza kell lapozni a hírfolyamban a https://www.facebook.com/ChartaXXI oldalon.

További részletek ITT kolvashatók!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.