P. BUZOGÁNY ÁRPÁD – Helyek, arcok, alteregók

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében mutatták be kedden, 2020. január 21-én délután a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár olvasótermében P. Buzogány Árpád legújabb, Idegenek között című novelláskötetét. Az írót Simó Márton méltatta.

P. Buzogány Árpád és Simó Márton – Az eseményfotókat Nagyálmos Ildikó készítette

A szerzőnek ezidáig huszonhárom önálló kötete jelent meg, s ahogyan a munkássága szerteágazó, ugyanúgy széles ívű, bő merítésű a termés is, hiszen tanulmányokat, irodalmi rangú szociográfiai riportokat, népmese-gyűjtéseket, gyermekeknek és felnőtteknek szánt verseket, rövidprózát egyaránt tartalmaz ez a felhozatal. Amint kiderült, a most megjelent könyvének szereplői többnyire férfihősök, akik köré egyes szám harmadik személyben kerekednek a történetek.

Novellák, történetek. Udvarhelyszék Kulturális Egyesület, 2019.

– P. Buzogány évtizedek óta elköltözött saját forrásvidékéről, a Gagymentéről, de még ma is úgy él, hogy működik egy olyan alteregója, aki helyben maradt, s mintha figyelné falusfeleit, azokat az archetípusokat, akiket megismert gyermekként vagy ifjú pedagógusként, esetleg később, a területre „behatoló” újságíróként. Egy kicsit Gagy, Kőrispatak, Etéd is benne találtatik, de átfogalmazottan, együtt és külön-külön, ahogy az írói szándék mozgatja, beállítja a szereplőket és a táj-kulisszákat. Így tud általánossá és érvényessé változtatni egy-egy lokális mozzanatot. Filmszerű olykor. Árpád kamerája alaposan végigpásztázza az udvarokat, a tiszta- és lakószobákat, a kocsmákat. De nem némafilmszerű a felvétel, hiszen visszaköszönnek azok a tájnyelvű ízű párbeszédek, az a hanghordozás, amely annyira jellemezte, és nyomaiban jellemzi ma is ezt az írói szülőföldet – fogalmazott Simó Márton.

Fülöp Lóránt kollázsa

A Bölöni Domokos által szerkesztett könyv huszonkét történetet tartalmaz, de több mint bizonyos, hogy az élményrétegek szétterülnek az utóbbi két évtized időintervallumában. Ez abból gyanítható, hogy különböző hang- és információhordozó szerkezetek generációi vegyülnek, kazettás magnó és digitális fényképezőgép egyaránt felbukkan, és mintha egyre több lenne a műanyag, a műanyagra való utalás, amelyek ebben a nejlonvilágban egyre inkább megváltoztatják vidéki élettereinket.

A könyvbemutatót a vendéglátó könyvtár két munkatársa, Szőcs Endre igazgató és Szabó Károly fotográfus-filmrendező élőben közvetítette a Facebookon, ezt a gyakorlatot szeretnék meghonosítani a továbbiakban. A felvétel a továbbiakban a YouTube videó-megosztó portálon is visszakereshetővé válik.

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Nagyálmos Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.