SZÉKELYUDVARHELY – A magyar festészet remekei a Bánffy-palotából

A Haáz Rezső Múzeum 2020.január 20-án, hétfőn megnyitott kiállítása kiváló alkalom volt arra, hogy még inkább emlékezetessé tegye a magyar kultúra napja köré szervezett programsorozatot. Miklós Zoltán néprajzkutató, az intézmény vezetője köszöntőjében elmondta, hogy kiváló partnerre találtak Lucian Năstasă-Kovács személyében, aki a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatójaként nyitott arra, hogy az intézményük raktáraiban őrzött mintegy tizenötezer műalkotás közül időnként, különböző tematikákba szervezetten újabb kiállításokra szánt válogatásokat bocsássanak a székely anyaváros művészetkedvelő közönségének és az idelátogatóknak.

Ezt a négy teremben elhelyezett kiállítást Berze Imre képzőművész állította össze Iakob Attila, a kolozsvári múzeum művészettörténésze segítségével, aki maga is eljött a megnyitóra, és röviden ismertette a közönség számára a látnivalókat.

Orbán Árpád alpolgármester és Lucian Năstasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója

A 19. század hetvenes éveitől a 20. század derekáig tartó időszak remekeiből választottak, olyan alkotásokat, amelyek az erdélyi művészet legjavát és a Kárpát-medence történetének lenyomatait hordozzák magukban. Brodszky Sándor, Kőváry Endre, Vastagh György, Fekete József, Lotz Károly, Barabás Miklós, Pállik Béla, Munkácsy Mihály képei a klasszikus és a romantikus korszakba vezetik át a látogatót, a múlt századforduló idejébe Iványi-Grünwald Béla, Réti István, Thorma János és Ferenczy Károly alkotásai révén tekinthetünk be, hogy aztán a nagybányai iskola mestereinek egymást követő generációi – Ziffer Sándor, Maticska Jenő, Börtsök Sámuel, Szolnay Sándor – jóvoltából közelítsük meg az 1950-es esztendőt, ami cezúrát jelent majd, korszakváltást és teljes illúziórombolást a szocreál üdvözítőnek tartott erőltetésével.

A kiállítás a tervek szerint 2020. március 29-ig lesz megtekinthető.

A szerző felvételei

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

A Bánffy-palota az 1940-es évek elején – Fotó: Fortepan.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.